"Este o listă de așteptare care se află în Registrul Național de Transplant. Acum, această listă nu are niște cifre fixe, ea variază în fiecare zi. Sunt aproximativ 3.000 de pacienți aflați pe lista de așteptare pentru transplantul renal. Din nefericire, mulți dintre ei sunt de foarte lungă perioadă pe dializă, ceea ce creează mari probleme pentru un transplant. Pentru inimă sunt în jur de 50 și ceva de pacienți pe listă, pentru transplantul hepatic cred că sunt în jur de 400 și ceva de pacienți, aici sunt și câțiva copii pe lista de așteptare. Pentru transplantul tisular sunt câteva sute pe listă, ca și la transplantul medular".
În privinţa numărului donatorilor de organe, doctorul Victor Zota a subliniat că România înregistrează o creştere treptată, din 2014. Avem un procent de creştere activă. Avem o dublare a numărului de donatori şi, evident, a numărului de intervenţii de transplant.
De asemenea, în premieră, avem o listă unică pentru transplantul pulmonar la Spitalul Sfânta Maria, faţă de lista de la AKH Viena.
Potrivit doctorului Zota, de la începutul anului și până în prezent, la Târgu Mureș au fost efectuate 7 transplanturi de cord, la I.C. Fundeni — 36 de transplanturi de ficat, din care 35 de la donator în moarte cerebrală, iar la Spitalul Sf. Maria — 6 transplanturi de ficat, potrivit Fundației pentru Transplant.
La Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca au fost efectuate 54 de transplanturi (din care 47 de la donator în moarte cerebrală), la C.I. Parhon Iași, 16 transplanturi renale, dintre care 13 de la donator în moarte cerebrală, iar la I.C. Fundeni, 51 de transplanturi renale (40 de la donator în moarte cerebrală).