În acest sens, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a avut o serie de întâlniri cu Prof. Bruno Meiser, Președintele Eurotransplant și Prof. Walter Klepetko, șeful Secției de chirurgie toracică și al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operațiile de transplant pentru pacienții români, cu organe prelevate și puse la dispoziție prin rețeaua Eurotransplant.
Astfel, s-a stabilit că pentru toți cei 7 pacienți români, aflați în evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii 2 dintre aceștia urmând să fie supuși transplantării, imediat ce vor fi identificați donatorii compatibili.
Următorii pași stabiliți, includ oficializarea relației României cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord - ultimul încheiat expirând la finele anului 2013 - evaluarea și recoltarea plămânilor de la eventualii donatori români și, ulterior, inființarea a minimum 3 centre regionale de urmărire post-transplant, în țara noastră.
Părțile au convenit, totodată, că pe fondul creșterii cererilor pentru acest tip de procedură terapeutică, respectiv de faptul că AKH, prin agenția Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesară deschiderea unui Centru Național de Transplant în România, se precizezaă în comunicatul transmis, joi, al Ministerului Sănătăţii.