Acad. Ioanel Sinescu: 1.500 de pacienţi, în aşteptarea unui transplant renal la Centrul de la Fundeni

08 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Acad. Ioanel Sinescu: 1.500 de pacienţi, în aşteptarea unui transplant renal la Centrul de la Fundeni

"Din punct de vedere al tehnicii intervenționiste, al tratamentului postoperator, dar și al dotărilor din clinicile de specialitate, urologia românească nu mai întâmpină niciun obstacol, iar pacienții sunt tratați similar celor din marile centre ale lumii, doar că, prin numărul redus al grefelor necesare unor astfel de intervenții chirurgicale salvatoare, lista de așteptare a celor aflați în suferință continuă să crească, depășind, în cazul Centrului de la Fundeni, pragul de 1.500. Statistic, ne putem mândri că, în 18 ani, am realizat peste 1.700 de transplanturi renale și că, în comparație cu anul trecut, numărul donatorilor în moarte cerebrală a crescut radical, una dintre cauze fiind cel mai probabil dezvoltarea palierelor de informare la nivel național și la nivelul centrelor de ATI privind importanța donării de organe pentru salvarea altor vieți, context în care, la Fundeni, s-au realizat, în ultimul an, 118 transplanturi renale, 27 cu grefe de la donatori în viață și 91 cu grefe primite de la donatori aflați în moarte cerebrală", a explicat acad. Ioanel Sinescu.

La Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni, în perioada 2005-2014, s-au realizat 1.021 de transplanturi renale și postransplant,  804 (78,74%) pacienți în viață cu funcții renale normale, 99 (9,69%) de pacienți pe dializă, 41(4,01%) au dispărut din evidențe din motive necunoscute, 70 (6,85%) au decedat din diferite cauze, având la acel moment funcțiile renale normale, iar 7 (0,68%) au decedat din cauza pierderii funcțiilor renale.

Statistica realizată arată o rată de supraviețuire post-transplant mult mai ridicată în comparație cu statistica europeană, care indică un procent de 65%.

Cea de-a 32-a ediție a Congresului National de Urologie ROMURO 2016, manifestare științifică recunoscută și inserată pe agenda EAU (European Association of Urology), al cărei organizator este Asociația Română de Urologie (ARU) a debutat miercuri la București.

Peste 400 de participanți vor prezenta, în cele patru zile de congres, cele mai noi informații și rezolvări de cazuri complexe din urologia europeană. Acest eveniment științific include și alte două manifestări — Școala Europeană de Urologie și cel de-al XI-lea Congres al Societății Asistenților Medicali din Urologie.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră