Premieră: Refacerea țesutului cerebral lezat prin grefa de neuroni

23 Feb 2017
Premieră: Refacerea țesutului cerebral lezat prin grefa de neuroni

Pare science-fiction și totuși se fac pași mari pentru a deveni realitate: implantarea de celulele cerebrale imature în zona lezată a creierului cu scopul de a reface țesutul cerebral, anunță Le Point. 
Această descoperire excepțională se află în prezent în etapa determinării momentului optim pentru această implantare, pentru a se obține cele mai bune rezultate.

Cercetătorii francezi de la Unitatea INSERM 1048 (Laboratorul de neuroștiințe experimentale și clinice din cadrul Universității Poitiers) nu sunt la primele studii dătătoare de speranțe. În urmă cu zece ani, ei au arătat că creierul rozătoarelor adulte poate fi refăcut cu ajutorul unui transplant de celule cerebrale și imature de același tip cu cele ale țestului cerebral lezat. Odată transplantate, aceste celule nervoase pot să se integreze în rețeaua neuronilor și să supraviețuiască. De asemenea, ele pot reconstrui circuitele afectate, permițând o ameliorare funcțională.  Aceste rezultate, care inițial au fost primite cu reținere, au fost confirmate, ulterior, și pe alte specii de animale, precizează un comunicat al INSERM din Franța. 

În martie 2015, Afsaneh Gaillard și echipa sa se remarcau prin publicarea în revista Neuron a unui studiu, declarând:  Suntem primii în lume care am arătat că se poate reface cortexul, explica cercetătorul pentru Figaro. Experiența a constat în grefarea neuronilor obținuți plecând de la celulele sușe embrionare cultivate in vitro, conexiunile formându-se în mod progresiv.

Două luni mai târziu, o echipă de la Universitatea Irvine, California, descria în aceeași revistă alte rezultate spectaculoase: creierul rozătoarelor adulte întinerit datorită grefei de neuroni obținuți din embrioni proveniți de la aceeași specie. Și, datorită acestui transplant, rozătoarele adulte care sufereau de deficit vizual și-au dobândit o vedere normală. 

Afsaneh Gaillard și echipa  au mers mai departe și au arătat că transplantul este mult mai eficient dacă este realizat după o săptămână de la leziune și nu imediat, cum se făcea până acum. Astfel, vascularizarea grefonului este mai importantă, numărul neuronilor supraviețuitori este superior și proiecțiile în zonele afectate, mult mai rapide și numeroase. Existența unui termen înainte de grefă va oferi timp pentru pregătirea neuronilor necesari transplantului, fie că este vorba de celule fetale sau de celulele somatice ale pacientului reprogramate, explică Afsaneh Gaillard.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră