Săptămâna aceasta se stabilește intervalul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

03 Feb 2021 | scris de A.V.
Săptămâna aceasta se stabilește intervalul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului vor stabili săptămâna aceasta care va fi intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România, informează Ministerul Sănătății într-o postare în pagina sa de Facebook.

Acest lucru se întîmplă în condițiile în care premierul Cîțu a avansat deja vârsta de 55 de ani ca fiind maximă în cazul acestui vaccin, însă nimeni nu a putut constata dacă este vorba de o neglijență sau acest lucru fusese deja stabilit.

„După ce săptămâna trecută Comisia Europeană a luat decizia de a acorda autorizație condiționată de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca pe baza recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului, acesta devine cel de-al treilea vaccin care primește aprobare în UE.

Vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca folosește un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei țintă a SARS-CoV-2. Adenovirusul din vaccin este atenuat, astfel încât nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

Săptămâna asta se stabilește  intervalul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
La administrarea vaccinului, adenovirusul se comportă ca un vector, transmițând către celulele corpului informația conținută. Astfel, celulele vor utiliza informatia genetică pentru a produce proteina țintă.

Sistemul imunitar al pacientului va trata aceasta proteină țintă ca pe un corp străin, producând mecanisme de apărare naturale – anticorpi și celule T – împotriva proteinei respective. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV- 2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit de atac: anticorpii și celulele T pot conlucra în vederea distrugerii virusului, pot preveni pătrunderea acestuia în celulele corpului și pot distruge celulele infectate, protejând astfel organismul împotriva COVID-19” – arată Ministerul Sănătății în postarea pe Facebook.

Imunizarea cu vaccinul de la AstraZeneca a dus la mai multe discpute. Țara “gazdă” a vaccinului, Marea Britanie a dat asigurări că vaccinul poate fi acordat tuturor categoriilor de vîrstă, deși la testele preliminare eșantionul de peste 65 de ani a fost evident subdiminuat. Germania insistă că vaccinul ar trebui acordat numai celor sub 65 de ani iar Italia, mai mult, a stabilit vârsta maximă la 55 de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră