Ea este americanca de origine ungară care a făcut posibilă tehnica ARN mesager a vaccinului anti-COVID

01 Ian 2021
Ea este americanca de origine ungară care a făcut posibilă tehnica ARN mesager a vaccinului anti-COVID

ARN mesager, grație căruia avem acum primul vaccin aprobat și deja inoculat pentru a lupta contra COVID-19, este o tehnică cercetată și dezvoltată de Katalin Kariko. Biochimistă de origine ungară, Katalin (Kati) și-a consacrat viața acestei cercetări, când comunitatea științifică nu era interesată decât de ADN, scrie franceinter.fr.

Ar merita Premiul Nobel
Profesoara Katalin Kariko este unul dintre cei doi cercetători care au descoperit tehnologia ARN mesager pe care se bazează vaccinul anti COVID-19 care, de-acum, este utilizat și în România. Tot mai mulți din comunitatea științifică afirmă că ea, alături de colegul ei Drew Weissman, merită un premiu Nobel pentru asta, scrie specialistul în politici de sănătate publică, medicul Vlad Mixich în pagina sa de Facebook.

Născută în Ungaria și locuind în Pennsylvania, cercetătoarea Katalin Kariko a dezvoltat o asemenea obsesie pentru tehnologia numită ARN mesager, încât acest lucru a costat-o într-o bună zi postul de profesor la o prestigioasă universitate. Trebuie spus că puțină lume își imagina că această metodă de terapie genică și munca imensă din spatele ei a aceste biochimiste vor pune bazele vaccinurilor produse de firmele Pfizer și Moderna de acum, lansate în lupta cu COVID-19.

Katalin răspunde acum întrebărilor presei din lumea întreagă, printre interesați numărându-se și Vlad Mixich.

A emigrat în SUA din Ungaria, în anii 80
Născută acum 65 de ani într-o familie săracă din Ungaria, ea a emigrat în anii 80, împreună cu soțul și fiica sa, cu numai câțiva bani ascunși într-un ursuleț din pluș, pentru a trece de Cortina de Fier care separa Europa de Est de lumea occidentală. Sosită în Statele Unite, biochimista s-a alăturat corpului profesoral de la Universitatea din Pennsylvania. Universitatea este prestigioasă, dar lucrările cercetătoarei sunt privite cu scepticism și aceasta este rapid pusă la index.

”Eram pe punctul de a fi promovată și m-au retrogradat. Așteptau să plec. Dar când te gândești bine cu ce poți contribui, asta e singura manieră de a nu-ți distruge viața”, afirmă într-o înregistrare video publicată de site-ul francez Obs.

CONTINUAREA, AICI

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră