Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că pentru un bolnav din o mie, rujeola (pojarul) este mortală.
Pentru limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel național, a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinați și incomplet vaccinați, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, raportate până la data de 19 mai este 6.124, din care 26 de decese (8 în jud. Timiș, 5 în jud. Arad, 5 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 1 în jud. Bihor, 1 în jud. Călărași, 1 în jud. Satu Mare, 1 în jud. Vaslui și 1 în București), transmite Institutul Național de Sănătatea Publică în informarea săptămânală, emisă vineri. Persoanele decedate nu erau vaccinate.
S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 40 de județe, cele mai multe în: Timiș – 1.059, Caraș Severin – 1.045, Arad – 890, Dolj – 418, Satu Mare – 392, Mureș – 381, Sibiu – 292.
Potrivit Centrului Regional de Sănătate Publică Iași, zece noi cazuri de rujeolă au fost confirmate, vineri, în judeţul Vaslui, la copii cu vârste între trei luni şi 15 ani, aceştia fiind internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Niciunul dintre cei zece copii nu a fost vaccinat împotriva bolii.
Institutul Național de Sănătate Publică subliniază că:
- Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații.
- Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare.
- Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
- Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.
- În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.