Agenția pentru calitatea vieții din Belgia (AViQ) a recomandat populației vigilență ca urmare a creșterii numărului cazurilor de rujeolă în Wallonia, fenomen fiind pus în legătură cu întoarcerea unei persoane din România, transmite pourquoidocteur.
În Belgia, de la începutul anului, au fost declarate peste 70 de cazuri, comparativ cu șapte-opt cazuri înregistrate de obicei în această perioadă a anului, subliniază autoritățile. Epidemia, care afectează adulți și copii, a demarat odată cu revenirea unei persoane din România, unde este epidemie de rujeolă, precizează AViQ, care a afirmat că urmărește fenomenul și recomandă populației să fie prudentă.
Rujeola este o boală virală și contagioasă. Ea poate evolua cu complicații grave și spitalizare, mai ales în cazul persoanelor cu risc: copiii sub un an, persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate.
Vaccinarea este esențială
Simptomele rujeolei sunt febra, erupția sub formă de pete roșii care apar la început la nivelul capului, conjunctiviă și/sau tuse. Bolnavii se simt vlăguiți. Pentru prevenire și protejare, vaccinarea este esențială, sublinază AViQ. Vaccinarea contra rujeolei nu prezintă pericole și este eficientă, asigurând imunitate colectivă.
Această problemă este una complexă, țările dezvoltate confruntându-se cu o mișcare anti-vaccin, subliniază pourquoidocteur.
În prezent, în țara noastră este epidemie de rujeolă, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică. Dar ca și în România, și în Belgia, precum și în alte țări occidentale foarte mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii.
În România, în acest sezon, au fost înregistrate peste 3.100 de cazuri de rujeolă şi 16 decese.