Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru integrarea pe piața muncii a medicilor şi asistenților medicali din Ucraina, cel puţin pe perioadă determinată.
Colegiile medicilor şi Ordinul Asistenţilor solicită o curriculă de pregătire, care trebuie să fie conformă cu cea din Uniunea Europeană, relatează Radio România Actualități.
Secretarul de stat Tiberius-Marius Brădățan spune că sunt mai multe soluții care au la bază experianţa ţărilor vecine: ”Sunt state care au oferit un drept de liberă practică limitată și asta încearcă și România să facă, adică persoana respectivă poate lucra, dacă ne referim la medici, și la nivelul unui rezident, adică sub îndrumarea unui medic specialist din România. O altă variantă pe care noi le-a propus-o este de a-și acoperi curricula de pregătire prin studii care să fie făcute în România. Asta presupune ca persoana respectivă să fie cel puțin beneficiară de statut de protecție temporară, dacă nu chiar să primească rezidență în România”.
Tiberius-Marius Brădățan a mai adăugat că modelul din Polonia de a fi create clinici speciale pentru refugiaţii ucraineni nu reprezintă o soluţie pentru România, pentru că tot ar trebui să fie respectate standardele de pregatire de la nivelul Uniunii Europene.