Războiul din Ucraina nu s-a încheiat, iar pentru unii belgieni, primirea ucrainenilor de câteva luni a devenit complicată. În unele cazuri, tensiunea crește între ei. Prin urmare, aceste gazde se simt lăsate în voia lor de către stat în această sarcină generoasă, scrie RTLInfo
De la începutul războiului din Ucraina, 40.000 de ucraineni au sosit în Belgia. Sunt adesea îngrijiți de familii belgiene dar între gazdă si oaspete, uneori tensiunea crește.
Este cazul Charlottei care primește un bărbat în vârstă, în provincia Namur. Astăzi Charlotte dorește ca refugiatul să contribuie cu 120 de euro la chirie:
„Primește 729 de euro (de la autorități) pentru că este considerat a fi co-locatar. Eu îi cer doar 30 de euro pe săptămână ca să poată participa, dar inevitabil pe noi ne costă mult mai mult”, ne spune ea. Potrivit acesteia, acest ucrainean își vede gazda drept „un hotel de 5 stele”:
„Se trezește, masa este pusă, ia prânzul și se întoarce în camera lui. Îl chem la masă și trebuie să-l servesc pe el ultimul pentru că altfel mănâncă imediat și apoi pleacă și se întoarce în camera lui și se întoarce la cină” mărturisește Charlotte.
Astăzi, gazda ar dori să elibereze această cameră și caută activ o altă cazare pentru ucraineanul pe care îl găzduiește, dar nu se simte ajutată de autorități. „Este „descurcă-te singur”, desi precizasem totuși că ajutorul meu era limitat în timp. L-am ajutat pe acest domn pentru toate actele."
Pentru interpretul și jurista ucraineană, Anastasia Koka „trebuie să ne amintim că ucrainenii sunt europeni, iar problemele de acest gen pot fi legate, pur și simplu, de educația persoanei”, explică ea, „imaginați-vă, în familii uneori conviețuirea nu se întâmplă uşor, iar aici avem de-a face cu oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească casele”.
— BPJ (@pw_bpj) May 15, 2022
Ajutorul oferit gazdelor este suficient?
Potrivit ministrului belgian al autorităţilor locale, Christophe Collignon, "este imposibil să creăm mii de locuri de primire pocnind din degete. Mai ales că a trebuit să gestionăm, în Valonia, inundaţiile şi să relocam mii de oameni" . Acesta este motivul pentru care guvernul valon a ales să ceară populației să primească ucrainenii în casele lor: „Am întocmit contracte tip, în special, care permit gazdei să primească 20% din veniturile celor găzduiți”. Ministrul a anunțat și o a doua fază în această strategie: „Lucrăm la mobilizarea locuințelor colective”
Secretarul de stat pentru azil, Sammy Mahdi consideră că Valonia și Bruxelles-ul nu fac suficient pentru a crea locuri în afara familiilor. Pentru europarlamentarul Assita Kanko, strategia flamandă a fost foarte diferită: „În Flandra s-a pus imediat accent pe primirea colectivă și organizată de autoritățile publice. Există suficient spațiu, merge foarte bine (...) Este adevărat că solidaritatea cetățeană este bună, dar guvernul trebuie să preia”. Într-adevăr, în Flandra a fost construit un sat gazdă, deși unii flamanzi găzduiesc ucraineni.