Balena albastră este un joc sinistru, care se întinde ca o epidemie şi face victime: Este la Iaşi, Timişoara, Bucureşti...
Psihologul Mirela Zivari spune că isteria acestui joc a cuprins şi unele unităţi de învăţământ de top din Bucureşti.
Cine sunt?
„Sunt copii care fac parte din familii dezorganizate, monoparentale, cu un venit relativ mare , dar dominate de conflicte. Sunt copii cu rezultate mediocre la învăţătură, care-şi găsesc în acest mod un refugiu”, spune psihologul Mirela Zivari.
Prezenţa computerului şi lipsa familiei
Aceşti copii par să nu se regăsească în lumea reală şi se adâncesc într-o lumea virtuală.
„Prezenţa computerului şi lipsa familiei sunt motivele pentru care mulţi copii s-au lansat într-o lume virtuală, în care caută modele la nivelul cărora vor să ajungă tocmai pentru a-i impresiona pe ceilalţi.
Pericolul este că, odată intraţi în asemenea comunităţi, există o presiune din partea călăuzelor, uneori chiar sub forma ameninţărilor, dacă vor să părăsească jocul, al cărui erou este cel care se sinucide. Ceea ce este stupid. Dar aceşti copii sunt foarte uşor de manipulat atunci când se intră într-o competiţie”, avertizează psihologul.
Aceşti copii se simt ameninţaţi, nesiguri, pe un teren instabil, propice accentuării stărilor depresive. Psihologul Mirela Zivari subliniază pericolul efectului de ciorchine la adolescenţi. „ Dacă într-o comunitate un adolescent ia decizia să se sinucidă probabilitatea este suficient de mare ca şi alţi copii să urmeze acest exemplu”.
Psihologul Mirela Zivari face apel la memorie: la ceea ce odinioara se numea „fraţii de cruce”: cu crestătură făcută cu cuţitul, crucea făcută din sânge tocmai pentru a întări ideea de fidelitate veşnică.