Jocul Balena Albastră, practicat în special de adolescenţi, a făcut victime în ţările vecine, motiv pentru care poliţişti români avertizează părinţii să-şi supravegheze copiii, iar dacă observă schimbări de comportament, să anunţe autorităţile. Biserica Ortodoxă Română cere autorităţilor să ia măsuri de prevenţie. Ministerul Educaţiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
"Deși nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de 'prietenii' din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități", informează Biroul de presă al Poliției Române, citat de agerpres.ro.
Cum există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime, Poliția face apel la atenție în ceea ce privește interacțiunile pe rețelele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet — e-mail, messenger, forumuri.
Jocul rusesc "Blue Whale" circulă în special în țările care folosesc limbi slavice şi presupune un mentor şi participanţi. Mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe.
Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.
Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, iar Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.
Cinci copii de clasa a VI-a de la Școala Veronica Micle din Iaşi au ajuns vineri la spital în stare gravă pentru că au jucat un joc extrem de periculos, similar "balenei albastre" din Rusia. Autorităţile au început o anchetă.
"O echipă de polițiști s-a deplasat la fața locului pentru a face verificări. Vrem să stabilim cum s-au întâmplat lucrurile, dacă este cineva vinovat", a declarat, pentru Agerpres, Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
O altă anchetă a fost demarată și de reprezentanții de la Direcția pentru Protecția Copilului și Asistență Socială, deoarece unul din cei cinci copii provine de la unul din centrele de plasament din Iași.
În acest context, Biserica Ortodoxă Română cere autorităţilor să ia măsuri de prevenţie. "Vom transmite un comunicat în şcoli în măsura în care acest joc se extinde. Să sperăm că maturitatea adolescenţilor de astăzi, pentru că sunt mai maturi decât alte generaţii, va conta şi să se ţină departe de un joc care le pune în pericol viaţa. Să se gândească, în primul rând, la părinţii lor aceşti tineri care sunt tentaţi să intre într-un asemenea joc al morţii", a declarat pentru Mediafax, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
"Insistăm ca toţi părinţii să fie atenţi şi să supravegheze activităţile online pe care le au copiii, să vadă dacă sunt elemente atipice faţă de conduita normală. La fel, pe profesori îi rog să sesizeze orice schimbare de comportament care poate să apară în evoluţia copiilor şi pe psihologii şi consilierii şcolari îi rog să poarte discuţii. La orele de dirigenţie să se discute despre cât este de important să fim atenţi la tipul de jocuri. Este foarte importantă consilierea copiilor noştri şi cred că fiecare profesor la dirigenţie poate să abordeze în linii mari ce se poate obţine de la un joc. Vom lua legătura cu colegii noştri de la ministerele autorizate, cum este Ministerul de Interne, partea de Cyber Security, pentru a vedea cum putem să blocăm pe teritoriului României accesul la un asemenea tip de joc", a declarat pentru Mediafax Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.