Depresia și anexietate, sursă de suferință pentru inimă și artere

14 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Depresia și anexietate, sursă de suferință pentru inimă și artere

Studiile care au analizat această asociere au oferit rezultate interesante, spune dr. Robert Haiat în Journal International de Medicine, citat de site-ul passionSante.be.

Unele studii arată că nu ar fi nicio legătură între depozitele de calciu la nivelul coronarelor și anxietate și/sau depresie, în timp ce alte studii au ajuns la concluzia că aceste tulburări reprezintă un element de predicție pentru apariția calcifierilor. Or, acest proces reprezintă o reală amenințare de accident cardiovascular, prin obturarea și sporirea rigidității progresive a arterelor care alimentează inima (calciul formează plăci pe perețeii vaselor de sânge, combinându-se, în special, cu depozitele de lipide).

O echipă de cercetători de la Universitatea din Sao Paolo a examinat aproximativ 5.000 de adulți, cu vârste între 35 și 74 de ani, fără antecedente cardiovasculare.

Calcifierile coronare au fost identificate la 28% dintre adulții incluși în studiu. După ce au fost analizați o serie de factori de risc, cercetătorii brazilieni au stabilit o asociere directă între depresie și anxietate și prevalența calcifierilor coronare, subliniază dr. Haiat, care adaugă că această relație este mai vizibilă la pesoanele mai în vârstă.

În alți termeni, acest studiu arată că simptomele psiho-patologice sunt direct legate de prezența unei ateroscleroze coronare și că această asociere pare să fie mult mai prezentă la vârstnici, explică dr. Haiat. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră