La nivel global, 350 de milioane de persoane suferă de depresie, majoritatea fiind femei. În prezent, în lume, depresia este prima cauză de incapacitate de muncă. În cazurile grave, depresia se poate finaliza cu suicid.
Sunt câteva argumente care cu certitudine au stat la baza deciziei Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de a consacra depresiei Ziua Mondială a Sănătăţii (7 aprilie 2017 îndemnând la discutarea în mod deschis despre această boală.
Depresia este o afecţiune curentă la nivel mondial, care afectează aproximativ 350 de milioane de persoane, potrivit estimărilor, transmite OMS.
Depresia se manifestă diferit, de la episoade şi reacţii emoţionale trecătoare legate de probleme curente până la pierderea interesului de sine şi de ceea ce se întâmplă în jur. Depresia poate deveni o boală gravă.
Ea poate provoca suferinţe majore, poate afecta profund relaţiile profesionale şi de familie. În cazurile extreme, depresia poate duce la suicid. În fiecare an, peste 800.000 de persoane se sinucid. De altfel, potrivit OMS; suicidul este a doua cauză de deces, la populaţia cu vârste între 15 şi 29 de ani.
Deşi sunt tratamente cunoscute şi eficiente pentru combaterea depresiei, mai puţin de jumătate dintre persoanele afectate de această boală, la nivel global, beneficiază de tratamente. În toate ţările, indiferent de nivelul de venituri, persoanele deprimate nu beneficiază de diagnostic corect, în timp ce altor persoane care nu suferă de depresie li se recomandă, în mod greşit, medicamente antidepresive pe baza unor diagnostice eronate.