Pilula este metoda contraceptivă cea mai folosită, chiar dacă multe femei sunt neliniştite din simplul motiv că uită să o ia. Dar acesta nu este singurul inconvenient. Pilula contraceptivă, ca orice medicament, este asociată cu efecte secundare (luarea în greutate, scăderea apetitutului sexual, sindromul picioarelor grele etc.).
Mai nou acestui şir de efecte i se mai adaugă unul. Un studiu danez, publicat în revista JAMA Psychiatry, atrage atenţia asupra depresiei induse de administrarea pilulei contraceptive.
Peste un milioane de tinere daneze, cu vârste între 15 şi 34 de ani, au fost monitorizate, între 2000 şi 2013, de către cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga. Peste jumătate dintre participantele la studiu (55%) foloseau contraceptive hormonale. Printre aceste femei, 133.000 au avut nevoie de antidepresive în timp ce 23.000 au fost diagnosticate cu depresie.
Femeile care foloseau pilula numită combinată (sau estroprogestativă, care conţine doi hormoni feminini, estrogenul şi progesteronul) au prezentat un risc superior cu 1,23% de depresie, comparativ cu femeile care nu utilizau această metodă contraceptivă.
Femeile care luau pilula microprogestativă (care conţine un singur hormon) aveau un risc de depresie superior cu 1,34%, comparativ cu femeile care nu utilizau această pilulă. O altă concluzie a studiului: tinerele adolescente care iau această pilulă sunt expuse riscului de depresie.