Pacienții depresivi se particularizează printr-un nivel scăzut al unei proteine (BDNF), care poate reduce eficiența chimioterapiei în caz de cancer, potrivit unui studiu prezentat în cadrul Congresului de Oncologie al Europen Society for Medical Ongology Asia (decembrie 2016, Singapore).
Profesorul David Khayat, șeful serviciului de oncologiei la Pitie-Salpetrier din Paris, susține, într-un articol din Sciences et Avenir, tratarea depresiei în cazul bolnavilor de cancer pentru a mări eficiența tratamentelor anti-cancer.
În acest sens, prof. Khayat se referă la un studiu prezentat recent de cercetătorii chinezi.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Zhengzhou (China) a fost preocupată să înțeleagă de ce depresia poate să reducă eficiența tratamentelor anti-cancer. Pentru aceasta, ei au selectat 186 de pacienți afectați de cancer pulmonar, recent diagnosticați, și care fac chimioterapie.
În paralel, cercetătorii chinezi au măsurat nivelul proteineilor BDNF din sângele acestor pacienți. Ei au evaluat, de asemenea, cu ajutorul unui chestionar, prezența simptomelor de depresie: tristețe, pierderea interesului și plăcerii, gânduri suicidare...).
Cercetătorii au descoperit că la pacienții suferinzi de depresie, boală extrem de frecventă la bolnavii de cancer, nivelul BDNF din sânge este mic și chimioterapia mai puțin eficientă.
Această proteină, produsă de neuroni, pare să stimulează anihilarea celulelor tumorale prin sistemul imunitar. În cazul persoanelor depresive, această proteină este într-o cantitate mică și organismul nu reușește să lupte contra cancerului.
Autorii studiului pledează pentru tratarea depresiei pentru a spori eficiența tratamentelor anti-cancer.