Copii, victime ale temutului joc Balena Albastră? Ce spun autorităţile

17 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Copii, victime ale temutului joc Balena Albastră? Ce spun autorităţile

Cinci elevi de gimnaziu au ajuns, vineri, la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iași după ce au jucat un joc în timpul căruia și-au ținut respirația. Un joc similar este practicat de copii din Rusia şi se numeşte Balena Albastră.

Este vorba despre patru fete și un băiat, cu vârste între 12 și 13 ani, de la Școala "Veronica Micle" din Iaşi, care, în timpul pauzei de la prânz, şi-au ţinut respiraţia.

"La comanda unui coleg, și-au ținut respirația destul de mult. Și-au pierdut starea de conștiență. Au căzut și s-au lovit de mobilierul din jur. Ar mai fi fost și strânși în brațe de colegi. Deci au suferit și o asfixie și o constricție. Nu vă pot spune în ce scop au făcut acest lucru. E un joc pe care îl practică pentru prima dată. Sunt dependenți de tuburile de oxigen, sunt stabilizați, dar prognosticul este rezervat", a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie "Sfânta Maria", Tamara Solange Roșu .

Ea a infirmat că ar fi vorba despre "balena albastră", un joc inventat în Rusia, care cuprinde mai multe reguli şi îi împinge pe adolescenţi la sinucidere. "Nu este acel joc, 'Balena Albastră'. Cei care îl joacă au desenat pe corpul lor o balenă. La noi e o altă variantă, variantă pe care o întâlnim pentru prima oară la Iași", a mai spus Tamara Solange Roșu.

Jocul s-a răspândit pe reţelele de socializare, iar poliţia franceză a făcut deja apel la adolescenţi să nu se lase atraşi într-un astfel de joc şi să-şi rişte viaţa.

Conform adevărul.ro, în ultimele luni, au apărut şi pe Facebook tentative de a promova acest joc sau de a afla informaţii, dar acestea par a fi înăbuşite din faşă.

De exemplu, administratorii grupului „Eşti din Iaşi dacă...“ au exclus din comunitatea online mai mulţi tineri utilizatori care au pomenit despre acest flagel.

Pe de altă parte, părinţii unei eleve de 12 ani din Iaşi, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, au explicat că Balena Albastră nu mai este demult o noutate pentru şcolari. Adolescenta le-a povestit părinţilor că jocul este la modă printre colegii ei, unii dintre ei tăindu-se cu lama pe mâini pentru a-şi desena celebra balenă. 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră