Se numeşte MITF. Sub acest nume, se află o proteină care este responsabilă cu declanşarea metastazelor melanomului. Este descoperirea unei echipe de cercetători de la Universitatea Nice Sophia Antipolis, în parteneriat cu cercetători de la institute celebre din Paris şi Louvain, transmite site-ul 20minutes.
Autorii studiului au clarificat mecanismele moleculare implicate în mutaţia acestei proteine şi, evident, în cancerul pielii. Primă concluzie e dramatică: pacienţii purtători ai proteinei MITF prezintă un risc de cinci ori mai mare de a face melanom.
Cercetătoarea Corine Bertolotto precizează într-un comunicat că mutaţia acestei proteine a fost introdusă la rozătoare şi apoi cercetătorii au studiat dezvoltarea tumorii.
Testele au indicat că această proteină afectează procesele asociate cu îmbătrânirea biologică, numită senescenţă, o barieră antitumorală foarte puternică, care stopează progresia tumorală. Aceasta favorizează înmulţirea celulelor canceroase.
Aşadar, persoanele purtătoare ale proteinei MITF trebuie să beneficieze de o monitorizare atentă, deoarece cu cât melanomul este depistat în stadii incipiente, cu atât cresc şansele de a fi eradicat.