Sub acţiunea razelor solare, pielea neprotejată este expusă riscului de cancer de piele. Nici banana nu iubeşte foarte tare soarele, dovadă petele brune, apărute pe coaja fructului. Această analogie, poate nu întru totul gustată, a fost, totuşi, punctul de plecare pentru realizarea unui instrument de diagnostic precis al evoluţiei melanomului.
Cercetătorii de la Ecole polytechnique federal din Lausanne (EPFL), Elveţia, au studiat banana pentru a descoperi dacă aceste pete negre sunt legate de prezenţa unei enzime, tirozinaza. Or, această enzimă, care intervine în procesul natural de pătare a fructului, este identică cu enzima produsă de pielea omului atunci când este agresată. La om, această enzimă intră în acţiune când procesul de pigmentare a pielii de melamină este perturbat. Mai precis, tirozinaza are un rol major în declanşarea cancerului de piele, explică studiul elveţian într-un comunicat.
Petele caracteristice tumorii sunt consecinţa unei disfuncţii în reglarea enzimei tirozinaza. Petele de pe pielea omului sau de pe banană au aproape aceleaşi dimensiuni.
Studiul pe aceste fructe ne-au permis să punem la punct un instrument de diagnostic pe care l-am putut testa înainte de efectuarea biopsiei, explică autorii. Studiul a fost publicat în revista germană Angewandte Chemie.
Chimista Tzu-En Lin a realizat o tehnică de imagistică pentru măsurarea prezenţei tirozinazei şi distribuirea acestei enzime pe piele, comparând banana cu pielea omului. Cercetările efectuate pe bananele coapte, apoi pe eşantioane de ţesut canceros au permis stabilirea a trei stadii de dezvoltare a melanomului. În stadiul 1, enzima apare pe piele, în stadiul al 2-lea, este prezentă în cantitate mare, în mod omogen. În stadiul al 3-lea, enzima este distribuită în mod diferit.
Un scanner specific, dotat cu opt microelectrozi şi cu captatori minusculi, capabili să asigure acoperire pe toată pielea, ar putea să identifice stadiul de dezvoltare a melanomului. El ar putea fi o alternativă la testele invazive actuale, cum este biopsia, subliniază autorii studiului.