Cancer de piele de la vinul alb!?

21 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer de piele de la vinul alb!?

Vinul alb ar putea mări riscul de melanom, în timp ce alte băuturi alcoolice nu par să aibă un efect similar. Este o asociere foarte surprinzătoare, care este, totuși, susținută de o echipă de specialiști de la Universitatea Brown din SUA, anunță site-ul passsionSante.be.

Alcoolul – în exces – este cunoscut ca un factor de risc pentru numeroase tipuri de cancer (ficat, colon, esofag, sân...), care, mai nou, privește și pielea, ceea ce până acum nu s-a sugerat sau demonstrat. Cercetătorii au examinat datele colectate de trei mari studii, care au grupat aproximativ 200.000 de persoane, monitorizate timp de aproape douăzeci de ani. La intervale bine stabilite, aceste persoane au fost chestionate privitor la obiceiurile alimentare, în primul rând legat de consumul de băuturi alcoolice. 

Prima observație a studiului: o asociere între consumul de alcool și riscul de melanom (cu cât consumul de alcool este mai mare cu atât este mai mare riscul).

A doua observație: localizarea, știind că melanomul asociat cu alcoolul apare în zone ale corpului mai puțin expuse razelor solare.

A treia obervație: vinul alb este singura băutură alcoolică legată de modul independent de creștere a riscului de melanom. 

Evident, s-a pus întrebare de ce vinul alb? Autorii studiului nu au oferit explicații. Totuși, ei au avansat ca ipoteză nivelul acetaldehidei, un compus care poate vulnerabiliza celulele. Vinul roșu are concentrații similare de acetaldehidă, dar are un conținut important de antioxidanți capabili să neutralizeze acest risc. Așadar, este doar o ipoteză.

Întrebarea care se pune este dacă trebuie să renunțăm la vinul alb, în condițiile în care această băutură este foarte apreciată. Se pare că nu e cazul să excludem total vinul alb de la masă, dar ca în cazul tuturor băuturilor alcoolice este nevoie să menținem măsura, mai ales dacă suntem expuși unor factori de risc despre care știm sigur că sunt implicați în apariția melanomului (în special, expunerea neprotejată la razele ultraviolete

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră