Ei au format un grup din 5.145 de persoane afectate de cancer colorectal şi un alt grup, din 4097 de persoane sănătoase, ca grup-martor. Persoanele bolnave au fost diagnosticate în cele şase luni ce au precedat începutul studiului. Informaţiile adunate de cercetători privitor la consumul de cafeină le-au permis acestora să stabilească frecvenţa cu care este consumată această băutură şi modul ei de preparare (expreso, instant, decafeinizată sau filtru).
Cercetătorii au descoperit că una-două ceşti de cafea zilnic pot reduce cu 26% riscul de a dezvolta cancer colorectal. Şi când consumul de cafea depăşeşte două ceşti şi jumătate zilnic, riscul poate scădea cu 50%. Studiul indică faptul că rezultatele nu sunt influenţate prea mult de tipul de cafea sau modul de preapare.
Aşadar, cafeina poate juca rolul de antioxidant şi, de asemenea, să prevină formarea de potenţiale celule maligne în colon. Am fost surprinşi de a vedea că este importantă cafeina, a comentat, autorul studiului, Stephen Gruber.
Cafeina pare că nu este unicul responsabil pentru proprietăţile protectoare ale cafelei.
Prof. dr. Gruber a mai precizat că „avem nevoie de noi cercetări înainte de a recomanda consumul de cafea ca măsură de prevenire a cancerului colorectal.