Pizza, hamburger, cartofi prăjiți... Unele ambalaje impermeabile, folosite pentru unele alimente gata preparate pentru a fi consumate, ar conține substanțe periculoase pentru sănătate.
Este constatarea unui studiu publicat în Environmental Science and Technology Letteres, citat de site-ul 20minutes.fr.
Peste 400 de eșantioane de ambalaje, folosite în 27 de lanțuri de restaurante cu preparate rapide din SUA, au fost testate.
Bilanțul este relevant: peste 50% dintre ambalajele din hârtie și 20% dintre cele din carton conțin substanțe chimice puternic fluorurate, care sunt folosite pentru a mări rezistența la pete a mochetelor, pentru vase anti-adezive și haine impermeabile. Și hărtia de ambalaj pentru unele preparate, dulciuri, pâine conține asemenea substanțe.
De altfel, și alte studii au demonstrat că aceste substanțe pot să ajungă din ambalaje în alimente.
Aceste substanțe au fost asociate de multe studii cu un mare număr de probleme de sănătate și de aici îngrijorarea că numeroase persoane sunt expuse, subliniază Laurel Schaider, chimist la Silent Spring Institute și principalul autor al studiului.
Agenția americană pentru substanțe toxice și boli (ATSDR) citează, în principal, probleme de dezvoltare în cazul copiilor, afectarea fertilității, creșterea riscului de cancer și tulburări tiroidiene. Cercetătorii americani au mai detectat și alte substanțe, folosite din ce în ce mai frecvent în ambalajele fast-food în locul ambalajelor cu potențial nociv. Dar caracterul inofensiv al acestor substanțe folosite în noile amblajele nu a fost încă dovedit prin cercetări, avertizează Arlene Blum de la Green Science Policy Institute și co-autor al studiului.
Este motivul pentru care trebuie să se reducă folosirea acestor substanțe chimice puternic fluorurate, recomandă specialistul citat, precizând că sunt soluții alternative, care nu pun în pericol sănătatea consumatorilor.