Joc de noroc: Doar 7 din 62 medicamente oncologice sunt accesibile pacienților români

02 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Joc de noroc: Doar 7 din 62 medicamente oncologice sunt accesibile pacienților români

 

În perioada 2008 - 2015, Comisia Europeană a aprobat 62 de medicamente originale împotriva cancerului (tumori solide și hematologice), fiind excluse așadar din calcul medicamentele generice aprobate prin procedură centralizată, dar și medicamentele care se folosesc pentru managementul efectelor adverse ale chimioterapiei (anemie, granulocitopenie etc). Dintre cele 62 de medicamente absolut noi pentru cancer aprobate în ultimii 8 ani în UE, doar 7 medicamente se regăsesc în acest moment pe lista medicamentelor compensate din România: ofatumumab (leucemie limfocitară cronică), pazopanib (sarcom de țesuturi moi), everolimus (indicația pentru forme rare de cancer renal și al creierului), abiraterona acetat (cancer de prostată rezistent la castrare), brentuximab vedotin (limfom Hodgkin CD30+ recidivat sau refractar), crizotinib (cancer pulmonar care prezintă translocația ALK) și dabrafenib (melanom maling metastatic nerezecabil, cu mutația BRAF V600).

Conform unui studiu sociologic InoMed-IMAS, dat publicității la începutul acestei săptămâni, 75% dintre români consideră că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la pacienții din România.
“Percepția cetățenilor români despre accesul la inovație se corelează perfect cu datele pe care le sintetizăm în această analiză. Statul român le propune pacienților cu cancer ceea ce pare a fi un joc de noroc, 7 din 62, nicidecum o strategie de acces rapid la acele medicamente care și-au dovedit capacitatea de a salva vieți în forme de cancer considerate până de curând incurabile, precum melanomul malign metastatic nerezecabil”, a declarat dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină.

Melanomul malign
În perioada 2011-2015, Comisia Europeană a aprobat 3 medicamente personalizate, 3 imuno-terapii, un vaccin terapeutic, la care se adaugă două combinații între aceste medicamente.
Dintre aceste 9 medicamente și combinații terapeutice absolut noi, aprobate în UE în ultimii 5 ani, pacienții români cu melanom malign metastatic nerezecabil au acces în acest moment doar la monoterapia cu dabrafenib.
“Cu 5 ani în urmă, supraviețuirea unui pacient cu melanom malign metastazat nerezecabil, oriunde în lume, nu doar în România, era estimată la 3-4 luni, de la momentul diagnosticului. Acum, în condițiile accesului la aceste tratamente n literatura de specialitate fiind descrise supraviețuiri chiar de 10 ani. Din păcate, pacienții români cu melanom malign nu pot beneficia de tot acest avans al cercetării în domeniu, medicamentele, cu o excepție, nefiind incluse pe lista terapiilor compensate. Foarte puțini români spun, conform sondajului InoMed-IMAS, că și-ar permite să acopere costurile tratamentului pentru cancer. De aceea, statul trebuie nu doar să contribuie, ci să conducă lupta cu cancerul a pacienților, facilitând accesul la terapiile care și-au dovedit eficiența în prelungirea sau chiar salvarea vieții ”, spune dr. Marius Geantă, președintele InoMed.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră