Verde, roșu sau brun, propolisul este un produs al stupului extrem de valoros pentru protejarea sănătății. Propolisul are proprietăți antivirale, antiinflamatorii, antimicrobiene. Această substanță, care capitonează stupul pentru a-l proteja de microbi, inclusiv insectele, este rodul a ceea ce colectează albinele. Reginele mestecă propolisul și-l impregnează cu enzime salivare. În urma acestui proces, propolisul dobândește calități terapeutice care au atras atenția cercetătorilor. Astfel, propolisul este o substanță ce se află în compoziția multor produse farmaceutice, de înfrumsețare și întreținere a pielii și părului.
Proprietățile anti-cancer au fost evidențiate de o meta-analiză, publicată la începutul anului trecut, în Journal of Dietary Supplements (Emerging Adjuvant Therapy for Cancer: Propolis and its Constitutents), demonstrând acțiunea benefică a propolisului în cancerele pielii, mamar, de rinichi și ficat, în special prin acțiunea de distrugere a celulelor maligne și de prevenire a metastazelor. Ceea ce se știe mai puțin este faptul că sunt mai multe sortimente de propolis, de culori diferite, în funcție de plantele folosite de albine.
Propolis verde, anti-cancer
Propolisul verde provine în special din rozmarinul de câmp. Acest tip de propolis este bogat în arteplina C, substanță antioxidantă studiată pentru proprietățile anti-cancer. Propolisul verde este eficient pentru întărirea sistemului imunitar și sistemul urinar. De asemenea, este recomandat, în special, persoanelor sensibile în sezonul rece și mai ales celor în convalescență.
Propolis negru sau brun, antibacterian
Acest tip de propolis conține peste trei sute de molecule, majoritatea polifenoli. El este recomandat în special pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru reducerea edemelor. De asemenea, acest tip de propolis, ca și altele, a fost studiat pentru proprietatea lui de a lupta contra depresiei și anxietății.
Propolis roșu, antiviral
Propulisul roșu este indicat femeilor cu vârste peste 45 de ani, care se confruntă cu modificări hormonale în perioada premenopauză și menopauză, cu consecințe asupra sistemului osos. De asemenea, este valoros pentru proprietățile antioxidante și antivirale.
Peste 300 de substanțe valoroase
Virtuțile propolisului au făcut obiectul a numeroase studii realizate în foarte multe țări din toate colțurile lumii: China, Mexic, Italia, Japonia, Camerun... Așa au fost identificate cele trei tipuri de propolis: verde, brun, roșu. Totuși, nu au fost identificați toți compușii organici. Se știe că propolisul conține peste 300 de substanțe: uleiuri esențiale, oligoelemente (calciu, magneziu, fier, cupru, crom, potasiu, seleniu, siliciu...), vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C și E), flavonoide, aminoacizi, enzime, pigmenți etc. Toate aceste substanțe reprezintă un valoros arsenal cu proprietăți antimicrobiene, bactericide și bacteriostatice. Așa se explică faptul că stupul este aproape lipsit de bacterii.