Paşaportul verde Covid va fi obligatoriu în Italia pentru toţi angajaţii, inclusiv din privat

16 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Paşaportul verde Covid va fi obligatoriu în Italia pentru toţi angajaţii, inclusiv din privat

Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat decretul-lege pentru obligativitatea certificatului verde la toate locurile de muncă. Informația a fost publicată de ANSA, care citează surse guvernamentale. Este prima țară din Europa cu o astfel de măsură.

Va fi prima ţară europeană care ia o astfel de decizie în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi a opri infectările, transmite Reuters.

Italia se află printre statele care au impus acest paşaport - dovada că o persoană a primit cel puţin o doză de vaccin contra Covid-19, s-a vindecat recent de această boală sau are un test negativ recent - pentru accesul la muzee, săli de sport, evenimente în spaţii închise sau in interiorul restaurantelor.

Ulterior, a extins folosirea paşaportului în cazul profesorilor şi al personalului din şcoli, în ciuda fricţiunilor pe acest subiect în guvernul de unitate naţională condus de Mario Draghi.

Angajații fără pașaport sunt suspendați după 5 zile

Certificatul verde va deveni obligatoriu la serviciu cel mai probabil din 15 octombrie, pentru toți angajații din sistemul public sau privat.

Persoanele vindecate de COVID nu vor mai fi nevoite să aștepte 15 zile de la prima doză de vaccin pentru a obține certificatul verde, ci îl vor obține imediat după prima administrare.

Contractul de muncă și implicit salariul se suspendă după 5 zile de acces la muncă fără certificatul verde.

Cel mai probabil, farmaciile vor fi obligate să reducă prețurile pentru testele COVID.

Obligativitatea green pass-ului va fi extinsă și pentru cei care lucrează în asociații de voluntari.

Regiunile din Italia au cerut extinderea valabilității testelor de la 48 de zile la 72.

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi. Conform datelor guvernamentale, 13,9 milioane de angajați au deja certificatul verde, iar 4,1 milioane nu. Măsura ar afecta, așadar, un total de aproximativ 18 milioane de oameni.

Potrivit Reuters, şedinţa de guvern de joi ar putea să fie una tensionată. Liderul Ligii, Matteo Salvini, s-a opus în mod repetat folosirii paşaportului verde, dar partidul său este divizat în această problemă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră