Un pacient cu noua tulpină de coronavirus apărută în Marea Britanie a ajuns în Italia

21 Dec 2020 | scris de A.V.
Un pacient cu noua tulpină de coronavirus apărută în Marea Britanie a ajuns în Italia

Medicii italieni au depistat un pacient infectat cu noua tulpină de coronavirus identificată în Marea Britanie, a anunțat duminică Ministerul italian al Sănătății, anunță agenția Reuters.

Bolnavul și partenerul său au revenit din Regatul Unit în ultimele zile, cu un zbor care a aterizat pe aeroportul Fiumicino din Roma, iar acum sunt în izolare, au comunicat autoritățile Italiene.

Țările europene, printre care și Italia, au început să își închidă granițele călătorilor din Regatul Unit, duminică, din cauza îngrijorărilor că o nouă tulpină a coronavirusului ar putea fi importată din Marea Britanie în restul continenentului.

Decizia a fost luată după ce premierul britanic Boris Johnson a declarat că noua variantă a coronavirusului ar putea fi cu până la 70% mai transmisibilă, dar nu există dovezi că aceasta este mai periculoasă și nici care să sugereze că vaccinul va fi mai puțin eficient.

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat deja, pentru luni dimineaţă, o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize – IPCR. Mecanismul are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE, în cazul unor crize importante şi complexe.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de duminică introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și suspendarea zborurilor din și către Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. 

Redăm mai jos Hotărârea CNSU numărul 61:

"Având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică, precum și analiza factorilor de risc privind apariția noii tulpini întocmită la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulația virusului pe teritoriul național cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar (...) C Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) Se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1)se aplică începând cu data de 21.12.2020 ora 00.00. Art. 2 Se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00, cu excepția zborurilor prevăzute la art. 4 pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. 1.065 din 14 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.
Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră