OMS, acuzată că a oprit un raport despre proasta gestionare a pandemiei de Covid în Italia

12 Dec 2020 | scris de A.V.
OMS, acuzată că a oprit un raport despre proasta gestionare a pandemiei de Covid în Italia

Scandal uriaș în Italia: Organizația Mondială a Sănătății este acuzată că a conspirat cu ministerul sănătății italian pentru a bloca un raport care dezvăluia gestionarea proastă a pandemiei de către guvernul de la Roma în primul val de COVID-19.

Informațiile au fost publicate în The Guardian, potrivit europafm.ro.

Inițial, raportul a fost publicat pe pagina OMS, dar a fost dat jos în scurt timp.

Raportul avea scopul de a furniza informații țărilor în care coronavirusul nu ajunsese încă.

Numit „O provocare fără precedent: Prima intervenție a Italiei în fața COVID-19”, documentul a fost publicat pe website-ul OMS în 13 mai și dat jos o zi mai târziu.

Raportul  afirma că planul Italiei de combatere a unei pandemii nu a fost actualizat din 2006 și, din cauza lipsei de pregătire, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.

De asemenea, a durat ceva timp până la formularea unor protocoale oficiale.

Documentul ar fi fost înlăturat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost director general pentru medicină preventivă în ministerul sănătății italian între 2014 și 2017 și prin urmare responsabilă de actualizarea planului pandemic.

Planul neactualizat este o componentă importantă în investigațiile preliminare efectuate de procurorii din Bergamo, Lombardia – epicentrul pandemiei de COVID-19 în Italia, investigație privind o posibilă neglijență a autorităților. Audierile sunt, însă, blocate.

Peste 60.000 de oameni au murit în Italia din cauza COVID 19.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră