”Problema imunizării copiilor poate fi rezolvată prin instituirea prin lege a obligativităţii vaccinării pentru a putea intra la şcoală”. Afirmația îi aparține directorului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezent la Bucureşti, în plină criză a vaccinurilor și a dezbaterii privind imunizarea copiilor.
Prezentă la București, pentru o dezbatere pe tema imunizării copiilor, directoarea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zusana Jakab, a declarat că, "dacă Legea sănătăţii publice va stabili ca obligatorie pentru copii vaccinarea înainte de înscrierea la şcoală, se va rezolva această problemă" a ratei scăzute de imunizare a copiilor.
Ea declarat că rubeola și rujeola pot fi eliminate și trebuie să fie eliminate în România. Potrivit acesteia, cea mai mare epidemie de rujeolă înregistrată în ultimii ani a fost înregistrată în România, scrie agerpres.ro.
Pe subiect s-a exprimat, joi, și preşedintele PSD. Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că nu e de acord cu introducerea obligativității vaccinării copiilor.
Şi premierul Sorin Grindeanu a vorbit despre vaccinare, declarând că şi-a vaccinat ambii copii. El a afirmat, însă, că a avut probleme în a găsi vaccinul de care avea nevoie pentru cei doi copii ai săi, precizând că vaccinarea nu trebuie să fie "legată de hazard". Sorin Grindeanu a declarat că susţine ideea ca părinţii să poată alege ce este bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii anunță că va cere notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccinuri pentru a proteja stocurile existente, scrie rfi.ro. Florian Bodog a reiterat că România se confruntă cu o criză în privinţa medicamentelor şi, implicit, a vaccinului, astfel că solicită notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin.
Pe de altă parte, în prezent, un proiect al Legii vaccinării, este în dezbatere publică, reaminteşte rfi.ro. Acesta propune ca înscrierea copiilor într-o colectivitate să se poată face numai după efectuarea vaccinurilor obligatorii, părinţii asumându-și în scris dacă refuză vaccinarea. Proiectul prevede, de asemenea, ca, în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului, să poată fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului".