Premierul Sorin Grindeanu a precizat, joi, la conferința Vaccinarea: o problemă de sănătate publică de la Palatul Parlamentului, că și-a vaccinat cei doi copii de 6 și de 3 ani, dar de fiecare dată a avut mari probleme în a găsi vaccinul.
"Dați-mi voie să vă fac o mărturisire. Am doi copii, de 6 și de 3 ani. I-am vaccinat pe amândoi. Dar de fiecare dată am avut mari probleme în a găsi vaccinul de care aveam nevoie. Poate că eu sunt unul dintre părinții care au avut noroc, dar asigurarea unui vaccin propriului copil nu trebuie să fie nicidecum o chestiune care să țină de hazard. Rezolvarea lipsei vaccinurilor este esențială, dar în același timp trebuie să luăm măsuri ca să rezolvăm și lipsa de informare".
OMS: Rubeola și rujeola pot fi eliminate și trebuie să fie eliminate în România
La acest eveniment a participat Zsuzsanna Jakab, director regional OMS, care a anunțat,că, între 15 și 17 iunie, se va înâlni la București Comisia de verificare pentru eliminarea rujeolei și rubeolei.
În ultimii ani imunizarea a salvat foarte multe vieți ale copiilor și aceasta este prima măsură de prevenție, cea mai importantă măsură de prevenție pe care o avem la îndemână. (...) Trebuie să continuăm imunizarea persoanelor în multe regiuni ale lumii. Trebuie să creștem încrederea în imunizare. Mitul antivaccinării poate duce la refuzul oamenilor de a se vaccina, dar în același timp poate deschide ușa anumitor boli. (...) Trebuie să continuăm să ducem la bun sfârșit acest demers, să eliminăm aceste boli. (...) Rubeola și rujeola pot fi eliminate și trebuie să fie eliminate în România. Trebuie să ne asigurăm că România se alătură celorlalte state care au reușit această eliminare", a spus directorul regional OMS, dr. Zsuzsanna Jakab.
...) Comisia de verificare pentru eliminarea rujeolei și rubeolei se va întâlni între 15-17 iunie la București", a precizat reprezentantul OMS.
Legea vaccinării
Ministrul Sănătății, Florian Bodog a subliniat că, deși proiectul legii vaccinării nu prevede sancțiuni pentru nevaccinarea copilului, totuși documentul face referire la rele tratamente aplicate minorului nevaccinat.
"Fac precizarea din start că în această lege nu au fost prevăzute sancțiuni. Singurul lucru care este prevăzut în această lege este o referire la rele tratamente aplicate copilului. Această prevedere există în lege la momentul de față, nu este prevăzută în legea vaccinării, ci este prevăzută în lege. Eu cred că, dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, părintele respectiv poate fi acuzat de rele tratamente aplicate copilului. Aceasta este situația la care se referă legea vaccinării. Dacă va fi nevoie să clarificăm acest aspect îl vom clarifica", a explicat ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Epidemia din România a început în ianuarie 2016 și s-au înregistrat 4.881 de cazuri, inclusiv 23 de decese . Rujeola a afectat persoane din toate grupele de vârstă, mai ales copii. În 97% din aceste cazuri au fost persoane nevaccinate.