În America de Sud trăieşte un trib special: membrii acestei comunităţi au cele mai sănătoase artere coronare, comparabil cu celelalte populaţii studiate, potrivit unei cercetări realizate în SUA, publicată în revista The Lancet, relatează The Telegraph şi Science Daily.
Este vorba despre populaţia Tsimane din jungla amazoniană a Boliviei, care se ocupă cu pescuitul, cultivatul pământului şi adunatul de nuci şi fructe. Secretul arterelor lor sănătoase, în afara riscului de boli cardiovasculare îl reprezintă alimentaţia bazată pe carbohidraţi şi săracă în proteine şi grăsimi. Spre surprinderea autorilor acestei ample cercetări, 9 din 10 persoane din acest trib aveau arterele perfect sănătoase. Mai mult, potrivit unei cercetări prezentate la o conferinţă a American College of Cardiology (17-19 martie, Washington), majoritatea membrilor tribului se bucurau de o stare de sănătate bună chiar la vârste înaintate. Aproximativ două treimi dintre membrii populației Tsimane cu vârste peste 75 de ani nu aveau aproape nici un risc de boli de inimă și doar 8% aveau un risc moderat spre mare. În plus, o persoană în vârstă de 80 de ani avea arterele asemănătoare cu cele ale unui american de circa 50 de ani.
Dieta populației Tsimane constă, în mare parte, în orez, banane , manioc, porumb, nuci și fructe. Proteinele, din carne animală, alcătuiesc 14% din alimentație, iar grăsimile aproximativ același procent. Fiecare membru al tribului consumă aproximativ 38 de grame de grăsime pe zi, din care doar 11% reprezintă grăsimi saturate.
De asemenea, important este că bărbaţii efectuează 6-7 ore de activităţi fizice, iar femeile, 4-6 ore, zilnic. Membrii tribului prezentau, de asemenea, niveluri scăzute ale frecvenței cardiace, ale tensiunii, colesterolului și glicemiei.
Pe de altă parte, autorii acestei cercetări au descoperit că populaţia tribului Tsimane prezintă inflamaţii, care, potrivit prof. Randall Thompson, de la Luke's Mid America Heart Institute, coautor, sunt legate de infecţii.