Ministerul Sănătății: Epidemia de rujeolă e ținută sub control și în județul Harghita, și la nivel național!

05 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Ministerul Sănătății: Epidemia de rujeolă e ținută sub control și în județul Harghita, și la nivel național!

Ministerul Sănătății face precizări în legătură cu evoluția cazurilor de rujeolă în județul Harghita, oferind argumente că această epidemie izbucnită anul trecut în țara noastră este sub control. 

În privința informațiilor lansate în presă legat de evoluția cazurilor de rujeolă din județul Harghia, Direcția de presă din Ministerul Sănătății precizează că:  
”După cum a semnalat și Direcția de Sănătate Publică Harghita, în cadrul unui comunicat oficial, nu este vorba nici despre 50 de cazuri noi de rujeolă în județul Harghita, nici despre faptul că jumătate dintre pacienții tratați pentru rujeolă ar fi fugit din Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc. În prezent, la spitalul din Odorheiul Secuiesc se mai află internate 32 de persoane cu suspiciunea de rujeolă. Este vorba despre pacienți care nu au fost vaccinați antirujeolă și care nu s-au aflat sub îngrijirea unui medic de familie. Toți pacienții beneficiază de tratamentul medical corespunzător pentru vindecarea bolii. În realitate, este vorba despre trei persoane, o mamă și doi minori, care au părăsit unitatea medicală fără consimțământul medicilor și care au fost readuși sub tratament medical în aceeași zi, cu ajutorul instituțiilor abilitate. Precizăm faptul că cei trei pacienți se aflau în afara perioadei de contagiozitate și nu prezentau vreun risc de îmbolnăvire”.

Din comunicatul Direcției de presă a MS reiese că, în data de 19.05.2017, Direcția de Sănătate Publică Harghita a primit de la Ministerul Sănătății o cantitate de 3.070 doze vaccin ROR, stoc suficient pentru acoperirea nevoilor medicale existente în această zonă, până la finalul lunii iulie”. În cursul zilei de miercuri, presa avertiza asupra creșterii numărului persoanelor cu rujeolă sau cu suspiciune de boală. 

Aprovizionare cu vaccin
În privința aprovizionării cu vaccin ROR la nivel național, în acest an, Ministerul Sănătății  transmite că ”a achiziționat o cantitate de 574.262 de doze de vaccin anti-rujeolic (ROR). Stocul acoperă pe deplin necesarul de vaccin antirujeolic din România, pentru întreg anul, și limitează drastic efectul de contagiune al bolii. Mai mult decât atât, autoritatea națională de sănătate a demarat deja toate procedurile legale și administrative pentru achiziționarea vaccinurilor incluse în Programul Național de Vaccinare pentru următorii patru ani. În consecință, apariția unei eventuale crize a vaccinurilor sau a unei noi epidemii de rujeolă va fi puternic limitată, dacă nu chiar eliminată. Spre comparație, în anul 2014, au fost achiziționate 384.954 de doze din vaccinul ROR. În anul 2015 au fost cumpărate 384.950 de doze ROR, iar anul trecut s-au achiziționat 380.800 de astfel de doze”.

Potrivit informării săptămânale a Institutul Național pentru Sănătate Publică,  numărul total de cazuri confirmate cu rujeola, raportate până la data de 30 de iunie era de 7.491, din care 31 de decese. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră