Proiectul legii vaccinării, aflat în dezbatere publică, nu are un capitol consacrat sacțiunilor, dar ministrul Sănătății Florian Bodog a precizat că părintele poate refuza vaccinarea copilului pe propria răspundere, dar este într-o situație similară relelor tratamente aplicate minorului.
"Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conține un capitol de sancțiuni, dar, așa cum știm, orice lege care dorim să fie aplicată și care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancțiuni. Aceste sancțiuni vor apărea în lege urmare a dezbaterilor publice și urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului și Camerei Deputaților. Noi știm că este necesar un capitol, la un moment dat s-a și gândit un set de sancțiuni", a spus ministrul Sănătății.
Totuși, ministrul Sănătății a subliniat că părintele poate refuza vaccinarea pe proprie răspundere. Când a fost întrebat dacă a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, ministrul Florian Bodog a răspuns: "Corect".
,,Nu discutăm numai despre sancționarea părinților, discutăm despre sancționarea Ministerului Sănătății dacă nu își face treaba, despre sancționarea DSP dacă nu își fac treaba, despre sancționarea medicilor implicați în implementarea acestui program de vaccinare', a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila, consilierul ministrului.
Potrivit proiectului Legii vaccinării, înscriea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării.
21 de decese din cauza rujeo lei
'Sunt 21 de decese înregistrate. A mai murit încă un copil de un an și jumătate care nu era vaccinat și de asemenea o tânără în vârstă de 17 ani are avea și alte comorbidități, care nici ea nu fusese vaccinată la timp. De ce se îmbolnăvesc aceste persoane, pentru că virusul rujeolic circulă la copiii în vârstă între unu și cinci ani care nu au fost vaccinați și atunci există riscul să se îmbolnăvească cu cei cu vârstă mai mică de un an, care nu sunt încă protejați de vaccin și sunt decese în rândul acestor copii', a spus prof. dr. Rafila.
Informațiile furnizate săptămânal de Centrul Național de Supraveghere și Control a bolilor transmisibile, arată că, din luna septembrie și până acum, au fost raportate peste 4.000 de cazuri de rujeolă.
Trei sferturi din totalul de îmbolnăviri au fost confirmate la copii sub 10 ani, cu un vârf la grupa de vârstă 1-4 ani. Până în prezent, cazurile de rujeolă au apărut în 37 de județ, iar cele mai multe îmbolnăviri au apărut în județele Caraș Severin, Timiș și Arad.