Jocul video care depistează maladia Alzheimer

30 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Jocul video care depistează maladia Alzheimer

Un joc video pentru depistarea maladiei Alzheimer a fost lansat, marți, 29 august. El este utilizabil pe Oculus Rift. Jocul se numește Sea hero Quest și se adresează persoanelor cu risc crescut de demențe, scrie Huffpost.

Sea Hero Quest încearcă să stimuleze creierul printr-o serie de provocări bazate pe memorie și simțul orientării, căutând astfel să detecteze primele semne ale bolii.

Jocul pornește de la o versiune din 2016 și a fost îmbunătățit în parteneriat cu un grup de cercetători. El este disponibil gratuit și deja totalizează aproximativ trei milioane de teledescărcări în 193 de țări pe platformele IOS și Android. El furnizează o imensă cantitate de date, precizează pentru AFP prof. dr. David Reynolds, directorul științific al Centrului de cercetare Alzheimer's Research din Marea Britanie.

Potrivit operatorului german Deutsche Telekom,  aflat la originea proiectului, două minute de joc furnizează cercetătorilor echivalentul a cinci ore de informații exploatabile. 

Jocul face apel la diferite zone ale creierului, care sunt în mod diferit afectate de maladia Alzheimer. Așadar, ne permite de a lega activitatea jucătorului cu ceea ce se întâmplă în creierului lui, subliniază prof. dr. Reynolds. Cu versiunea virtuală, jucătorul se deplasează printr-o simplă mișcare a ochilor.

”Cu această tehnologie, se poate vedea foarte ușor dacă persoanele respective se rătăcesc și cum reacționează în această situație, explică Lauren Presser, unul dintre autorii jocului.  

Potrivit profesorului Reynolds, simplul fapt că joci poate fi folositor anumitor pacienți, deoarece aceștia își mențin creierul activ. Astfel, se reduc riscurile legate de primele semne de demență și se încetinește evoluția acesteia. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră