In saliva veritas. Este concluzia a numeroși biochimiști, biologi și medici reuniți în Olanda la un simpozion consacrat salivei.
Studii de ultimă oră demonstrează că saliva poate fi folosită în mod eficient pentru diagnosticarea precoce a multor boli: afecțiuni gingivale (parodontită), carii, dar, mai surprizător, cancere (ORL, pancreas, plămâni), maladia Alzheimer, infecția cu virusul Zika, chiar autismul, transmite Sciences et Avenir.
Considerată în urmă cu zece ani un deșeu, saliva este un fluid biologic de mare valoare, spune prof. Christophe Hirtz, biochimist la Universitatea Montpellier, care a coordonat programul Salivalz pentru detectarea precoce a maladiei Alzheimer, aflat în fruntea unei ”bănci de salivă” naționale.
Cercetătorii au fost interesați mai ales de bacteriile care se găsesc în acest fluid. Este vorba de bacterii de tip anaerob (capabile de a trăi fără oxigen), semnul unei parodontite sau al cariilor. Dar, în mod special, cercetătorii au fost interesați de proteinele provenite din sânge.
Cu cele peste 3.000 de proteine identificate în prezent, saliva este o mixtură foarte valoroasă, explică Walter Siqueira, de la Universitatea Western Ontario (Canada), pe lângă faptul că în acest fluid sunt fragmente de ADN, ARN, micro-ARN, dar și material genetic bogat în informații. Acești markeri sunt salivă și circulă liber sau migrează în microvezicule. Mult timp, aceste componente din salivă nu au putut fi izolate. Dar prin metode perfecționate de analiză, s-a reușit identificarea lor rapidă.
Biopsie lichidă
Pentru dr. David Wong, de la Universitatea California, în fruntea unei baze de date privitoare la salivă, foarte importantă este detectarea cancerului. Acest specialist, recunoscut în plan internațional, care se bucură de mai mulți ani de o solidă susținere din partea National Institutes of Health, a finalizat la Universitatea Sichuan (China) teste în cazul pacienților afectați pulmonar. Împreună cu echipa, el a reușit să arate că mutațiile genei EGFR, implicată în anumite tumori, puteau fi izolate în salivă. Cu acest tip de biopsie lichidă, noi vom putea să diagnosticăm mai rapid multe metastaze, afirmă dr. David Wong. În prezent, sunt în curs de derulare o serie de cercetări privind cancerele pancreatice, capului, gâtului (limbă, buze gură, faringe...).
Studiile efectuate în Australia au identificat celule tumoarale în saliva bolnavilor, înainte de apariția metastazelor.
În Franța, echipa de la Montpellier s-a axat, în principal, pe o varianată cu risc major a genei ApoE, numită Apo E4. Această lipoproteină este considerată factorul de risc cel mai important în maladia Alzheimer și ar putea fi folosită ca biomarker, precizează prof. Hirtz. Ea atacă vasele sanguine care alimentează creierul, independent de proteina beta-amiloidă care, de asemenea, contribuie la degradarea acestor vase.
Faptul că virusul Zika persistă în salivă multe luni după înțepătura de țânțar, față de numai câteva zile în sânge va permite un diagnostic rapid și precis, explică dr. Walter Siqueria.