Scannerul IRM 11,7 T cel mai puternic instrument de explorare a creierului uman, a părăsit uzina unde a fost realizat pentru a ajunge la Centrul de cercetări Neurospin (Franța), unde va decripta codul neuronal al creierului, transmite Sciences et Avenir.
Cel mai puternic scanner IRM uman, unic în lume, este în drum spre locul unde va fi folosit pentru studierea creierului omului.
Dimensiunile acestui aparat sunt impresionante: 135 de tone, 6 m lungime, 6 m înălțime și 5 m lățime. De la locul unde a fost realizat, uzina Alstom-GE din Belfort, a plecat la 4 mai. Până la locul amplasării, Centrul de Cercetări Neurospin al CEA Saclay (Essonne), durează cam trei săptămâni. Este vorba despre scannerul IRM uman cel mai puternic din lume, conceput pentru a explora creierul omului așa cum nu s-a mai făcut până în prezent.
Scannerele IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) obișnuite, așa cum sunt în dotarea multor spitale și clinici, permit vizualizarea țesuturilor moi (bogate în apă) prin crearea unui câmp magnetic puternic și omogen. Scannerele IRM standard de 1,5 – 3 T permit observarea creierului uman la scară milimetrică, adică milioane de neuroni, explică Denis Le Bihan, directorul fondator al Neurospin, citat de Sciences et Avenir.
Scannerul IRM, aflat în drum spre Neurospin, este o piesă de excepție, proiect franco-german Iseult, rod al colaborării dintre Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA), Guerbert (fabricant de agenți de contrast pentru imagistică), Universitatea Fribourg (Germania) și constructorul Siemens pentru dezvoltarea imagisticii moleculare prin IRM. Cu acest aparat, sperăm să decriptăm codul neuronal al creierului, prin analogie cu codul genetic, spune Denis Le Bihan.
Odată ajuns la destinație, fizicienii de la CEA și de la firma germană partener în acest proiect mai au nevoie de mai mult de un an pentru instalarea ultimelor elemente ale IRM și efectuarea reglajelor. Fără a mai lua în calcul că trebuie efectuat un număr precis de teste de conformitate pentru a avea certitudinea că aparatul poate fi folosit pe om și pentru a obține autorizația Agenției Naționale a Medicamentului și Produsele de Sănătate din Franța. Dacă toate aceste etape se derulează fără probleme majore, folosirea acestui IRM ar putea fi efectivă de la jumătatea anului 2019 și ar putea fi la dispoziția comunității științiifice în următorii cinci ani.
„Pe lângă întocmirea unor hărți anatomice și funcționale ale creierului cu o precizie inegalată, avem în plan să detectăm primele indicii ale maladia Alzheimer. Cu acest instrument, viziunea noastră asupra creierului ar putea fi total modificată, subliniază Denis Le Bihan.