Pierderea dinților naturali mărește riscul de demență!

20 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Pierderea dinților naturali mărește riscul de demență!

Legătura dintre numărul dinților naturali păstrați și riscul de demență, printre care boala Alzheimer, a fost amintită, acum, printr-un nou studiu, se confirmă, transmite site-ul passionsante.be. 

Această legătură a fost evidențiată  de o echipă suedeză de la Universitatea Umea, care sublinia că este una semnificativă. Echipa suedează susținea, la momentul respectiv, că există o legătură între pierderea dinților naturali și riscul de alterare a memoriei. La vremea respectivă, cercetătorii avansau ipoteza că dinții naturali joacă un rol important în procesele cognitive (mentale), coordonate de hipocamp, printre care memoria episodică pe termen lung (amintirea unor evenimente trăite și contextul). 

Boala Alzheimer, demența vasculară

Specialiștii japonezi de la Universitatea Kyushu au monitorizat mai mulți ani un grup de 1.600 de persoane în vârstă. Obiectivul îl reprezintă estimarea efectului pierderii dinților naturali asupra riscului de demență (toate formele), în special boala Alzheimer și demența vasculară. Participanții au fost repartizați în patru grupe, în funcție de numărul dinților naturali păstrați: 20 și peste, între 10 și 19, între 1 și 9 și niciunul. Diagnosticele au fost stabilite pe criterii clinice (medicale și dentare) și pe tehnici neuro-imagistice. Rezultatul arată că, în raport cu persoanele care au 20 de dinți naturali sau mai mulți, riscul de demență este mediu: 
-    62% mai mare, între 10 și 19 dinți,
-    81%, între 1 și 9 dinți,
-    63% fără dinți. 

Legătura a fost observată în general pentru demențe și pentru maladia Alzheimer, dar nu și pentru demență vasculară (în mod specific legată de mici accidente vasculare cerebrale, finalizate cu alterarea funcției cognitive).

Aceasta nu înseamnă că, în mod obligatoriu, pierderea mai multor dinți conduce inexorabil la demență, dar autorii studiului subliniază că este, totuși, un real factor de risc.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră