Institutul OncoGen din Timișoara este aproape de a crea primul vaccin împotriva coronavirusului

25 Mar 2020 | scris de A.A.
Institutul OncoGen din Timișoara este aproape de a crea primul vaccin împotriva coronavirusului

Cercetătorii din Timișoara spun că au găsit calea spre un vaccin pentru coronavirus. Acesta se administrează pe același principiu cu cel pentru gripa normală.

În ianuarie 2020 atunci când priveam din depărtare ceea ce avea să devină pandemie mondială directorul institutului Oncogen din cadrul Spitalului Județean Timișoara declara: ”există două variante: să dezvolți un vaccin cu care să vaccinezi populația la nivel global și să oprești epidemia, sau să dezvolți un medicament, cum s-a întâmplat în hepatita C sau în SIDA, care să vindece pacienții care au fost deja afectați de această boală. Noi am reluat o cercetare mai veche, la care lucrăm de vreo 4 ani. Este o metodă nouă de abordare a producerii de vaccinuri în cazul infecțiilor virale. După cum știți, a apărut tehnologia de vaccinare personalizată în cancer. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că celula canceroasă seamănă foarte bine cu celula normală și este mult mai greu de recunoscut de către sistemul imun. Așa încât a utiliza aceste metode mult mai complicate, mai sofisticate în vaccinarea antivirală prezintă un mare avantaj”, a spus la Digi24 Virgil Păunescu.

„Am combinat aceste două metode, dar pentru asta avem nevoie de profilul genetic al populațiilor cărora li se adresează acest vaccin. Din punct de vedere al sistemului imun, există niște trăsături comune diverselor regiuni din lume. Configurația noastră imună este diferită de cea din Asia, India, China, America de Sud și este asemănătoare cu cea a populației din Europa și America de Nord. Ar fi un vaccin personalizat populațional sau regional. Noi am făcut o demonstrație că se poate obține acest vaccin folosind datele despre profilul imun al populației din România. El se poate aplica de către orice laborator din China.

Noi propunem un alt mod de a produce un vaccin în caz de infecții virale în cazul virușilor mai dificili, pentru care nu s-a reușit obținerea de vaccin pe calea clasică”.

Din luna ianuarie până la sfârșitul lui martie, cercetătorii au avansat și au transmis toate rezultatele obținute în speranța începerii testării de către orice laborator sau institut. Aceste date se pot găsi pe site-ul oficial https://oncogen.ro/oncogen-vaccine-design-for-coronavirus/

Pentru a continua studiile și pentru a putea ieși pe piață cât mai repede cu un vaccin pentru România în contextul creșterii alarmante a numărul de îmbolnăviri (peste 150 cazuri noi în ultimele două zile) insă este nevoie de sume substanțiale și de o viteză de reacție mare din partea Guvernului pentru debloca fondurile necesare realizării unui vaccin pe plan local. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră