Trei lideri mondiali, același mesaj: Este cea mai mai gravă criză medicală din ultimul secol

13 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Trei lideri mondiali, același mesaj: Este cea mai mai gravă criză medicală din ultimul secol

Trei lideri mondiali au organizat conferințe joi seară, pentru a vorbi despre gravitatea pandemiei provocate de noul coronavirus. Președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Marii Britanii, Boris Johnson și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Chiar dacă au folosit fraze altfel formulate, ideea transmisă a fost aceeași: lumea se confruntă acum cu cea mai gravă criză medicală din ultimul secol. Nu se pune problema ca numărul victimelor să nu crească în perioada următoare, au spus toți trei, adresându-se fiecare populației din țara fiecăruia. Problema este evitarea colapsului sistemului medical și un număr foarte mare de decese.

Boris Johnson a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă criză de sănătate publică a unei generații, avertizând că mulți oameni dragi vor muri.

Johnson a informat națiunea că noul coronavirus este mai periculos decât gripa.

Premierul britanic a declarat că orice persoană care prezintă simptome ușoare de tuse persistentă sau febră trebuie să se autoizoleze timp de șapte zile.

Dacă numărul de cazuri înregistrate este de 590, "avem probabil între 5.000 şi 10.000 de persoane infectate în prezent", a declarat consilierul ştiinţific al guvernului, Patrick Vallance, în timp ce Regatul Unit al Marii Britanii încearcă să întârzie vârful crizei.

"Suntem pe o traiectorie care ne arată că suntem cu patru săptămâni în urma Italiei şi altor ţări europene", a adăugat el.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi trecerea la o nouă fază a planului său de acţiune, menit să întârzie vârful crizei, în scopul de a uşura povara de pe umerii serviciilor de sănătate.

Regatul Unit nu preconizează în acest stadiu să interzică reuniunile în masă sau să închidă şcolile, a adăugat el.

În mod concret, guvernul britanic le recomandă tuturor celor care prezintă simptome, chiar şi uşoare, să se autoizoleze pentru şapte zile.

Comisia Electorală i-a scris guvernului pentru a-i recomanda amânarea până la toamnă a alegerilor locale prevăzute să aibă loc în mai, printre care se numără cele pentru primăria Londrei, a anunţat aceasta pe Twitter.

Mai mulţi experţi de sănătate publică au criticat răspunsul Regatului Unit în faţa crizei, considerându-l insuficient

De la Paris, Emmanuel Macron a spus că Franţa se confruntă cu cea mai gravă criză medicală din ultimul secol, în condiţiile în care bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 2.876 de cazuri şi 61 de persoane au decedat.

„Suntem abia la începutul acestei epidemii. S-a accelerat peste tot în Europa, s-a intensificat. Prioritatea noastră absolută va fi sănătatea. Nu voi face compromisuri”, a continuat liderul Franţei.

Emmanuel Macron a declarat că alegerile locale, programate duminică şi peste două săptămâni, vor fi menţinute. „Nu există contraindicaţii”, a precizat Macron, subliniind totuşi că va primi noi informaţii vineri. „Urgenţa este să protejăm compatrioţii cei mai vulnerabili. Trebuie să continuăm să câştigăm timp şi să îi protejăm pe cei mai fragili”, a subliniat Emmanuel Macron.

Creşele, şcolile, liceele şi unversităţile din Franţa vor fi închise începând de luni, din cauza epidemiei de coronavirus, a precizat preşedintele.

„Sănătatea nu are preţ. Guvernul va mobiliza toate mijloacele financiare necesare. (...) Europa are toate atuurile pentru a oferi lumii antidotul la Covid-19”, a concluzionat Emmanuel Macron.

Închiderea graniţelor pentru a combate răspândirea noului coronavirus va fi probabil necesară, dar o astfel de măsură va trebui să fie decisă la nivel european, a declarat Emmanuel Macron.

''Vom avea, fără îndoială, măsuri de control, de închidere a frontierelor, dar va fi necesar să le luăm la scară europeană'', a declarat preşedintele francez.

La Ierusalim, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lansat un apel joi seară la formarea "imediată" a unui guvern naţional de urgenţă pentru a face faţă răspândirii noului coronavirus, anunţând pe de altă parte închiderea şcolilor şi universităţilor.

Ministerul Sănătăţii a înregistrat 109 cazuri de contaminări cu noul coronavirus şi a informat că peste 32.000 de persoane se află în carantină.

Rezultatele definitive ale legislativelor de la 2 martie au confirmat miercuri un uşor avans al premierului în exerciţiu, dar acesta nu a reuşit să obţină sprijinul a 61 de parlamentari, pragul necesar pentru formarea unui guvern.

Principalul său rival, liderul partidului centrist "Alb-Albastru", Benny Gantz, a încercat în ultimele zile să formeze o coaliţie guvernamentală.

Într-o intervenţie transmisă în direct la televiziune, Benjamin Netanyahu a afirmat joi seară că va forma un guvern "pentru a salva vieţile a numeroşi cetăţeni".

"Lansez un apel la formarea unui guvern de urgenţă pentru o perioadă limitată, chiar din această seară", a declarat el. "Să lăsăm politica la o parte, putem reveni la asta mai târziu", a adăugat Benjamin Netanyahu.

Benny Gantz a acceptat "să discute despre alcătuirea unui guvern de urgenţă".

"Având în vedere actuala situaţie, suntem dispuşi să discutăm despre alcătuirea unui vast guvern naţional de urgenţă care să includă reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor", a afirmat Benny Gantz într-un comunicat.

Preşedintele ţării, Reuven Rivlin, care trebuie să desemneze înainte de 17 martie pe unul dintre cei doi oameni politici pentru a forma un guvern, a anunţat, în cursul unei întrevederi cu Benjamin Netanyahu, că "are deschisă casa" pentru negocieri, potrivit unui comunicat al biroului său.

Liderul partidului Yisrael Beiteinu (dreapta naţionalistă, 7 locuri), Avigdor Lieberman, care afirmase ca sprijină candidatura la Benny Gantz ca prim-ministru, a îndemnat şi el joi la formarea unui guvern de uniune naţională pentru a face faţă răspândirii noului coronavirus.

Pe de altă parte, Benjamin Netanyahu a anunţat închiderea imediată a şcolilor şi universităţilor din Israel, unde manifestările publice cu peste 100 de persoane au fost interzise.

Rabinatul Israelului a publicat un comunicat cerând credincioşilor să respecte instrucţiunile autorităţilor ca pe o "obligaţie religioasă".

Străinii nu mai au dreptul să intre în Israel, cu excepţia celor care pot dovedi că au posibilitatea de a rămâne în izolare. Ei vor trebui să stea în carantină două săptămâni, a anunţat luni Benjamin Netanyahu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră