Dr.Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde 43 de pacienţi internaţi cu noul coronavirus au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi, a explicat, luni, la Sinteza zilei ce trebuie să facă românii ca să nu se infecteze cu COVID-19.
"Virusul se transmite prin suprafețe contaminate care pot contamina mai departe mâini, haine, pantofi. În momentul când ajungem în casă primul lucru e să ne dăm jos pantofii. În plus, eu am recomandat prietenilor și pacienților mei ca la intrare să aibă un preș îmbibat cu o soluție dezinfectantă de clor.
În acest fel trecând cu talpa decontaminezi talpa pantofului, pentru că se știe că acest virus persistă destul de mult în praful de pe stradă", a spus dr. Virgil Musta.
Spitalul Victor Babeş din Timişoara e de departe spitalul cu rata cea mai mare de vindecări din ţară.
Medicul Virgil Musta spune că la Timişoara s-a stabilit de la nivel central pentru o altă schemă de tratament pentru a se studia mai multe variante la nivelul întregii ţări. Musta spune ca pacienţii primesc doua antivirale care de obicei aduc rezultate pozitive în câteva zile.
"Noi folosim o alta schema de tratament decat restul tarii, dar si conjunctura a fost favorabila, pentru ca pacientii pe care i-am tratat au fost pacienti tineri, fara comorbiditati, fara boli asociate, la care teoria spune ca evolutia bolii este buna. Schema pe care o dam noi este formata din o tableta cu 2 antivirale, care la 3-4 zile dupa administrare dau teste negative. Asteptam doua teste negative, dupa care ii externam", a explicat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.
Omenirea mai are de aşteptat până la apariţia unui vaccin pentru COVID-19, iar până atunci se efectuează multe studii şi teste.
"Sunt mai multe scheme testate, cu mai multe rezultate. Impreuna cu domnul profesor Streinu-Cercel am stabilit ca in centrul nostru sa se foloseasca o anumita schema. Sunt scheme care sunt studiate la ora actuala in lume. Nicio firma de medicamente nu are finalizat, la ora actuala, un studiu care sa spuna aceasta este eficienta unu. Sunt doar incercari, rezultate partiale, si ne-am ales unul din aceste studii. Ne-am ales acest medicament, il avem si putem sa il folosim, pe baza faptului ca in literatura exista studii pe acest medicament si sunt rezultate partiale favorabile si pe gandirea noastra medicala, care ne-a spus ca s-ar putea sa avem aceste rezultate favorabile" a precizat pentru medicul Virgil Musta.