În fața riscului nuclear, goana inutilă după tablete de iod

05 Mar 2022
În fața riscului nuclear, goana inutilă după tablete de iod

Ca urmare a amenințărilor nucleare ale lui Putin, cererea de iod stabil a crescut în țarile Europei. Dar aceste tablete sunt inutile deocamdata, explică L'Express.

Amenințând cu armele nucleare în weekendul trecut, Vladimir Putin a creat un aflux de europeni îngrijorați în farmacii. Atacul rusesc, din noaptea de joi 3 martie spre vineri 4 martie, la centrala nucleară ucraineană de la Zaporijjia, cea mai mare din Europa, probabil că nu i-a liniştit pe cei mai panicați, cei care se tem de o catastrofă majoră. În ultimele zile, organizațiile de sănătate din mai multe țări au observat o creștere fulgerătoare a cererii de tablete de iodură de potasiu sau iod stabil în farmacii. Și încearcă să potolească fenomenul.

Joi, medicii croați au avertizat și despre pericolele asociate cu consumul necontrolat al acestor comprimate. În aceeași zi, într-o dimineață, peste 56.000 de cutii cu zece tablete de iod au fost vândute în Belgia, potrivit Asociației Farmaceutice Belgiene (APB). Și în Franța, farmaciștii au fost vizitați de cetățeni care doresc să obțină pastilele. Fără succes: spre deosebire de Belgia vecină, Franța nu vinde aceste tablete în acces liber.

Administrarea de iodură de potasiu este una dintre măsurile recomandate în cazul unui accident nuclear. Medicamentul, daca este ingerat nu mai devreme de o oră înainte de expunerea la radioactivitate și nu mai târziu de șase până la douăsprezece ore mai târziu ajută la protejarea tiroidei. Această glandă mică, situată sub pielea gâtului, „va absorbi iodul stabil până la saturare și, prin urmare, nu va mai putea asimila iodul radioactiv care poate fi eventual inhalat sau ingerat”.

Fără efect preventiv

Nu este nevoie să luați iod în avans. "Eficacitatea este optimă dacă este luată cu două ore înainte de începerea eliberărilor de iod radioactiv; este de 50% dacă este luată la șase ore după începerea eliberărilor, explică Autoritatea de Securitate Nucleară din Franța (ASN)

Tabletele de iod stabil, în schimb, nu protejează împotriva altor particule radioactive (de exemplu cesiu 134 sau cesiu 137) și „trebuie administrate în situație de accident și numai la instrucțiunile autorităților”.

Efecte secundare

Consumul de iod fără instrucțiuni vă expune la riscuri pentru sănătate: comprimatele pot provoca multe reacții adverse precum greață, vărsături, diaree, dureri de stomac sau palpitații cardiace. În cazuri rare, se poate instala hipotiroidismul, cu bătăi rapide ale inimii, tremor și insomnie. Efectele secundare sunt de obicei trecătoare și dispar odată ce iodul este eliminat.

În cazul unui atac nuclear, administrarea de iod nu oferă o protecție reală. „Pericolul vine din altă parte: explozia uriașă și căldura, care ambele au un efect letal”, explică un purtător de cuvânt al Autorității de Securitate Nucleară la Sciences et Avenir. „Nu este nici măcar sigur că un atac nuclear militar implică iod radioactiv”. În cazul supraviețuirii unui atac nuclear, primul instinct este de a găsi adăpost în subteran pentru a evita iradierea.

Sure: L'Express, Sciences et Avenir

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră