Diabet gestațional: Risc major de complicații pentru mamă și bebeluș

18 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Diabet gestațional: Risc major de complicații pentru mamă și bebeluș

Diagnosticul de diabet gestațional trebuie stabilit precoce, deoarece această patologie poate genera un număr mare de probleme medicale mamei și copilului.

În prezent, se observă o frecvență mai mare a diabetului gestațional din cauza creșterii prevalenței obezității, a vârstei înaintate a femeii însărcinate, factori care măresc riscurile acestei patologii în perioada sarcinii.

Femeile diagnosticate cu diabet gestațional în perioada sarcinii sunt mai expuse complicațiilor, comparativ cu cele sănătoase, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală Diabetologia.  Complicațiile vizează în egală măsură și copilul. 

O echipă de specialiști francezi au realizat un studiu și o analiză în cazul a 796.000 de sarcini înregistrate în Franța în 2012. Rezultatele studiului artă că 7% dintre femei sunt diagnosticate cu diabet gestațional și că acestea sunt expuse unui risc crescut de complicații perinatale. Astfel, aceste mame nasc prin cezariană în aproape 28% dintre cazuri, comparativ cu 20% dintre femeile fără diabet. Cercetătorii au mai observat 8% dintre femeile cu diabet gestațional nasc înainte de termen, față de 6% la celelalte femei. 2% dintre femeile cu diabet gestațional suferă de preeclamsie (creșterea anormală a tensiunii arteriale care poate provoca decesul), față de 1% la femeile fără diabet.
În privința bebelușului, studiul evidențiază că riscul de malformații cardiace la naștere este mai mare cu 1,2%, comparativ cu cel observat la mama fără diabet. Frecvența complicațiilor este mai mare atunci când diabetul este grav, necesitând administrarea de insulină. În acest caz, o treime dintre nașteri se fac prin cezariană și 9% survin înainte de termen. Astfel, nou-născuții prezintă un risc de 2 ori mai mare de a veni pe lume cu o greutate peste cea normală, susțin autorii studiului.

Cercetătorii francezi insistă în acest studiu pe necesitatea depistării precoce a diabetului gestațional în cazul femeilor care prezintă factori de risc: obezitate, vârste peste 35 de ani, antecedente de diabet în familie, antecedente obstetricale de diabet gestațional. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră