Scopul acestui proiect este lăudabil: a se întâlni cu cumpărătorii pentru a-i convinge să facă alegerea cea mai bună atunci când iau din galantar un aliment.
Proiectul a fost lansat pentru că în această zonă cifrele indică o veritabilă epidemie de obezitate. Aproximativ 20% dintre adolescenți sunt supraponderali sau obezi, iar în privința adulților, procentul ajunge la 60%, potrivit dr. Marina Sarwary, unul dintre medicii nutriționiști prezent în acest proiect. Aceste procente sunt suficiente pentru a susține pericolul imens de hipertensiune, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare care amenință cea mai mare parte a populației din această zonă.
Prevenția este esențială. Prescrierea de medicamente nu poate fi singura soluție, spune Monica Doherty, asistentă practiciană.
Jai participă voluntar în acest proiect. El îi abordează cu jovialitate pe cumpărători încă de la intrarea n magazin. El nu este medic, dar spune că are multe argumente pentru a se implica în acest proiect. Jai povestește că și el a avut o alimentație discutabilă, că mulți ani la rând a consumat doar băuturi carbogazoase, dar când a spus stop acestui stil imediat a observat beneficiile. Jai oferă tuturor clienților o pungă ce conține pliante referitoare la o alimentație echilibrată și niște pahare speciale. Eu le spun cumpărătorilor că dacă renunță la aceste băuturi este un semn bun, declară Jai.
Cadrele medicale și voluntarii implicați în acest proiect oferă informații și participă la măsurarea tensiunii arteriale. Cumpărătorilor li se recomandă să citească atent etichetele alimentelor și sunt încurajați să pună în coșuri cât mai multe fructe și legume.
O clientă în vârstă de 50 de ani, cu evidente probleme de greutate, mărturisește că a luat 25 de kilograme în numai cinci luni. Dr. Sarwary îi prezintă o strategie de alimentație, care o poate ajuta să revină treptat la o greutate normală.