Eurostat: România și Italia, țările cu cei mai puțini obezi, în UE

20 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Eurostat: România și Italia, țările cu cei mai puțini obezi, în UE

Potrivit unui comunicat al Eurostat, publicat joi, România și Italia au rata de obezitate cea mai mică, în timp ce Malta este fruntașă la acest capitol, în Uniunea Europeană.

Printre țările membre ale Uniunii Europene, în 2014, ratele obezității cele mai scăzute la categoria de vârstă de 18 ani și peste sunt înregistrate în România (9,4%) și în Italia (10,7%), plasându-se înaintea Olandei (13,3%), Belgia și Suedia (fiecare cu 14%). La celălat pol, obezitatea afectează peste un adult din patru în Malta (26%) și aproximativ un adult din cinci în Letonia (21%), în Ungaria (21%), în Estonia (20%) și Regatul Unit (20%).

În timp ce 46,1% dintre locuitorii Uniunii Europene cu vârste de 18 ani și peste aveau o greutate normală în 2014, 51,6% erau considerați supraponderali (35,7% pre-obezitate și 15,9% obezitate) și 2,3%, subponderali.

Potrivit comunicatului Eurostat, aproape o persoană din șase cu vârste de peste 18 ani din Uniunea Europeană era obeză, în 2014.

Obezitatea este o problemă de sănătate publică majoră care poate fi identificată statistic cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC) la adulți.

Vorbim despre obezitate, atunci când indicele de masă corporală este egal sau superior cifrei 30. Proporția adulților obezi este diferită în funcție de categoria de vârstă și nivelul de educație.

Exceptând persoanele cu vârste de 75 de ani și peste, odată cu înaintarea în vârstă crește proporția persoanelor obeze. În Uniunea Europeană, rata obezității este de 22,1% la categoria de vârstă 65-74 de ani, în timp ce ea este mai scăzută (6%) la persoanele cu vârste între 18 și 24 de ani.

Procentul persoanelor obeze ajunge la aproape 20% printre persoanele care au un nivel scăzut de educație, în schimb acest procent scade la 16% la persoanele cu nivel mediu de educație și este de 11,5% la persoanele cu nivel de educație ridicat.

Aceste informații sunt rezultatul anchetei europene, efectuată prin interviuri, publicate de Eurostat, Oficiul statistic al Uniunii Europene.    

În Uniunea Europeană, un tânăr din 10 este considerat obez în Malta (12%) și Regatul Unit (10,8% și aproape o persoane în vârstă din trei este obeză în Malta (33,6%), în Letonia (33,2%) și în Slovacia (33%).

Ancheta subliniază că nu există o diferență foarte mare între nivelul de obezitate la bărbați și femei. Proporția bărbaților obezi este în mod clar mai mare comparativ cu cea a femeilor în Malta, Croația, Slovenia, Cipru.

Procentul femeilor obeze este mai mare în Lituania, Letonia, Olanda. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră