Bomboane
Prin conţinutul foarte mare de zahăr, bomboanele măresc riscul apariţiei cariilor şi la copil, şi la adult. Or, se ştie, cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel global. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cariile dentare afectează între 60% şi 90% dintre copii şi aproape 100% pe adulţi. 100 de grame de bomboane gelificate reprezintă 330 de calorii şi 50 de grame de zahăr. Iar zahărul hrăneşte bacteriile prezente în gură, producând acizi care atacă smalţul dinţilor.
Băuturi îndulcite
Din categoria băuturilor fac parte: carbogazoasele, băuturile energizante, sucurile de fructe îndulcite, băuturile aperitive. Un studiu european, realizat pe un lot de 15.000 de persoane, monitorizate timp de 15 ani, arată că adulţii care beau cel puţin o băutură îndulcită pe zi îşi măresc cu 29% riscul de diabet tip 2. Un alt studiu, american, estimează că o doză zilnică de băutură îndulcită poate să ducă, într-un an, la creşterea în greutate cu şase kilograme
Chips-uri
Chips-urile astâmpără foamea şi, totodată, întăreşte obiceiul de a ronţăi între mesele principale. Aceste alimente sunt bogate în lipide şi sare, elemente ce măresc riscul de hipertensiune arterială.
Un pachet de chips-uri de 25 de grame conţine 125 de calorii cu slabă valoare nutritivă.
Biscuiţi
Sunt calorici şi conţin grăsimi şi glucide, puţine fibre şi cereale integrale. În 2013, un studiu realizat la Connecticut College pe rozătoare, ce au beneficiat de un sortiment de biscuiţi cu cremă, a scos la iveală capacitatea de crea dependenţă de acest aliment. În general, cercetătorii susţin că alimentele dulci şi grase pot genera o formă de adicţie prin activarea anumitor zone ale creierului, explică Joseph Shroeder, autorul acestui studiu. Cercetarea noastră susţine teoria potrivit căreia alimentele bogate în grăsimi sau zahăr stimulează creierul în modul în care o fac drogurile. Ceea ce poate explica de ce unele persoane nu pot să se abţină de la aceste alimente, deşi ele ştiu că le fac rău.
Mezeluri
Mezelurile înglobează multe produse din carne, conservate prin diferite tehnici: afumare, adaos de sare sau de conservanţi cum sunt nitriţii, nitraţii, fosfaţi, glutamat sau acid scorbic. Aceste substanţe sunt adăugate în carne tocmai pentru a omorî bacteriile. Consumul de mezeluri (jambon, bacon, salamuri etc.) măreşte, aşadar, riscul de cancer colorectal. Nitraţii şi nitriţii sunt şi ei implicaţi în mărirea riscului de cancer.