O echipă de cercetători de la Universitatea din Adelaide (Australia) s-a asociat cu Universitatea Groningen din Olanda şi Departamentul pentru naşteri al SA Health pentru a analiza peste 60.000 de naşteri înregistrate, într-o perioadă de cinci ani în Australia de Sud.
Procentul sarcinilor afectate de diabetul gestaţional a crescut de la 4,9% în 2007 la 7,2% în 2011. Dar mai multe femei care au rămas însărcinate în timpul iernii au făcut diabet gestaţional: 6,6% dintre sarcini apărut în sezonul rece, faţă de 5,4% , în sezonul cald.
Consecinţe
Studiul, reprezentând o premieră, a dovedit că există o legătură reală între această formă de diabet şi sezonul în care este conceput bebeluşul.
Diabetul gestaţional este asociat cu o creştere anormală a nivelului de zahăr în sânge (hiperglicemie), care poate fi la originea depăşirii greutăţii normale a nou-născutului, a naşterii premature şi, în unele cazuri, la instalarea hipoglicemiei, care poate fi o explicaţie de ce unii bebeluşi suferă de convulsii sau, mai târziu, în viaţă, sunt expuşi unui risc major de diabet de tip 2.
„Precedentele studii arată că activitatea fizică, condiţiile climatice, regimul alimentar şi nivelul de vitamina D sunt factori care influenţează apariţia diabetului gestaţional. Şi toţi aceşti factori pot fi asociaţi cu sezonul rece”, spune Petra Verburg, autorul principal al studiului.
Claire Roberts, profesor, participantă la studiu, subliniază că un indice de masă corporală ridicat şi sedentarismul sunt factori de risc pentru diabetul gestaţional, care a devenit o problemă din ce în ce mai răspândită.
Diabetul gestaţional este diabetul apărut la unele femei în perioada sarcinii din cauza neputinţei organismului de a secreta insulina în cantităţi suficiente pentru a menţine nivelul glicemiei (cantitatea de glucoză din sânge) în limite normale.