Sexul oral neprotejat este responsabil de transmiterea papilomavirusului uman și creșterea numărului cancerelor de tip oro-faringian, cervical, vaginal și al penisului.
Ultimele informații reieșite din cercetarea cancerului sunt prezentate în Sciences et Avenir în exclusivitate de prof. David Khayat, șeful serviciului de oncologie de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris, la rubrica La chronique du pr Khyat.
Potrivit CDC (Centers for Disease Control and Prevention), evoluția practicilor sexuale ar fi responsabile de transmiterea papilomavirusului umane (HPV) și, ca urmare, de creșterea numărului cancerelor legate de acest tip de virusuri.
Este vorba, în special, de sexul oral neprotejat. În SUA, numărul diagnosticelor de cancere oro-faringiene legate de HPV este relativ mic: la aproximativ 12.638 de bărbați și 3.100 de femei, anual, potrivit ultimelor date ale CDC. În schimb, numărul cazurilor diagnosticate ar fi într-o creștere constantă și ar putea depăși numărul cancerelor de col uterin până în 2050.
Potrivit unui studiu publicat în 2015 în Journal of Clinical Oncology, 20,9% dintre tumorile oro-faringiene diagnosticate înainte de 1990 erau cancere legate de HPV, față de 65,4% pentru cele diagnosticate după 2000.
Printre diferitele tipuri de papilomavirusuri identificate, HPV – 16 este cel mai prezent, în peste jumătate dintr cazuri, potrivit National Cancer Institute. CDC estimează că aproape toți bărbații și toate femeile sexual activi vor dobândi acest virus la un moment dat.
Deși sistemul imunitar elimină acest virus în majoritatea cazurilor, totuși, el reușește să se dezvoltă în organism, provocând, de exemplu, în SUA 30.700 de cancere anual (de tip oro-faringian, cervical, vaginal sau al penisului). Este argumentul pentru care agențiile de sănătate insistă asupra vaccinării contra HPV, pentru a preveni multe dintre aceste cancere.