Covid19: FDA limitează utilizarea vaccinului Johnson & Johnson după 9 decese legate de tromboze

06 Mai 2022
Covid19: FDA limitează utilizarea vaccinului Johnson & Johnson după 9 decese legate de tromboze

Agenția americana FDA face o schimbare după ce a confirmat nouă decese legate de starea de coagulare printre cei care au fost vaccinați scrie Wall Street Journal. Autoritățile sanitare din SUA au întrerupt anul trecut utilizarea vaccinului Johnson & Johnson pentru a investiga riscurile legate de coagulare.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a limitat utilizarea vaccinului Covid-19 de la Johnson și Johnson, după ce a analizat riscul apariției cheagurilor de sânge care pun viața în pericol.

Agenția a declarat joi că autorizarea vaccinului J&J este acum doar pentru adulții pentru care alte vaccinuri nu sunt disponibile sau adecvate din punct de vedere medical sau care nu vor face un alt vaccin.

FDA a declarat că ia aceasta decizie după ce a confirmat un total de 60 de cazuri, inclusiv nouă decese, de afecțiunea de coagulare cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie sau TTS, printre milioanele de oameni care au primit vaccinul J&J.

Schimbarea va reduce probabil drastic utilizarea unui vaccin despre care autoritățile sanitare speraseră cândva că va fi o opțiune convenabilă pentru mulți oameni, dar a devenit a treia alegere pentru majoritatea oamenilor din cauza apariției efectelor secundare rare dar care pun viața în pericol. 

În SUA, aproximativ 17 milioane de oameni au primit vaccinul J&J, în comparație cu peste 202 milioane care au primit două doze de vaccinuri autorizate Covid-19 de la Pfizer Inc. și partenerul BioNTech SE și de la Moderna Inc., potrivit CDC.

Din cauza riscului pentru starea de coagulare, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au recomandat în decembrie ca pacienții să opteze pentru unul dintre celelalte vaccinuri față de vaccinul Johnson&Johnson.

Acțiunea noastră reflectă analiza noastră actualizată a riscului de TTS în urma administrării acestui vaccin și limitează utilizarea vaccinului la anumite persoane”, a spus Peter Marks, care conduce divizia FDA responsabilă cu reglementarea vaccinurilor.

J&J a spus că a actualizat fișa informativă pentru vaccinul său pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de coagulare. „Datele continuă să susțină un profil beneficiu-risc favorabil pentru vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 la adulți, în comparație cu nu a face nici un vaccin”, a spus compania.

În aprilie 2021, autoritățile sanitare din SUA au întrerupt utilizarea vaccinului J&J pentru a investiga riscul stării de coagulare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră