Johnson & Johnson a suspendat producția vaccinului anti-Covid pentru a produce un vaccin mai profitabil contra unui alt virus

08 Feb 2022
Johnson & Johnson a suspendat producția vaccinului anti-Covid pentru a produce un vaccin mai profitabil contra unui alt virus

Johnson & Johnson a suspendat temporar producția vaccinului său împotriva Covid-19 la singura fabrică din Olanda, a declarat marți New York Times, laboratorul asigurând că acest lucru nu îi afectează livrările. 

Potrivit cotidianului american, fabrica din Leiden a încetat să mai producă vaccinul la sfârșitul anului trecut pentru a produce în schimb un vaccin experimental împotriva unui alt virus.

 

Vaccinul de la Johnson & Johnson, ușor de administrat, este vaccinul ales pentru mare parte din țarile din lumea în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, compania americană care a rămas deja cu mult în urmă în ceea ce privește livrările către țările mai sărace, a închis discret la sfârșitul anului trecut singura fabrică care producea loturi utilizabile de vaccin.

Fabrica din orașul olandez Leiden a realizat în schimb un vaccin experimental, dar potențial mai profitabil, pentru a proteja împotriva unui virus care nu are legătură cu Covid-19.

Oprirea este temporară – se așteaptă ca uzina din Leiden să înceapă să producă din nou vaccinul împotriva Covid-19 după o pauză de câteva luni – și nu este clar dacă a avut încă un impact asupra aprovizionării cu vaccinuri datorită stocurilor existente.

Decizia de a suspenda producția a stârnit îngrijorări că ar afecta capacitatea companiei de a-și îndeplini angajamentele privind vaccinurile față de lumea în curs de dezvoltare.  Uniunea Africană și Covax au aflat despre oprirea producției de la reporterii New York Times.

„Nu este momentul să schimbați liniile de producție când viețile oamenilor din lumea în curs de dezvoltare atârnă în balanță”, a spus dr. Ayoade Alakija, co-șef al programului de livrare a vaccinurilor al Uniunii Africane.

Jake Sargent, un purtător de cuvânt al Johnson & Johnson, a declarat într-un e-mail că compania s-a „concentrat să se asigure că vaccinul nostru este disponibil acolo unde oamenii au nevoie” și că rețeaua sa globală de producție „lucrează zi și noapte” pentru a ajuta la combaterea pandemiei.

Sursa: New York Times

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră