Cordonul ombilical, bun pentru inimă!?

29 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Cordonul ombilical, bun pentru inimă!?

Celulele sușe prelevate din cordonul ombilical ar putea fi, în curând, o soluție în insuficiența cardiacă, transmite Sciences et Avenir. 

A devenit o rutină folosirea celulelor din cordonul ombilical în tratamentul unor boli ale sângelui (leucemii, limfoame...), că au potențial capabil să regenereze creierul, deocamdată la rozătoare. Mai nou, celulele extrase din cordonul ombilical ar putea fi o soluție în cazul insuficienței cardiace. O primă dovadă și rezultatele unei cercetări internaționale sunt prezentate în publicația Circulation Research. O echipe de cercetători columbieni, chilieni și americani au studiat potențialul de regenerare a celulelor sușe din cordonul omblical, prelevate chiar în momentul nașterii și apoi stocate în scopul cercetării. În Statele Unite și Chili, băncile private de conservare a celulelor precum și cercetările asupra acestora sunt autorizate.  

Autorii studiului au format două grupe din pacienți afectați de insuficiență cardiacă stabilă: o grupă cu injecții intravenoase cu aceste celule și a doua grupă, cu placebo.

Primele rezultate evidențiază o îmbunătățire a funcției cardiace în anul ce a urmat tratamentele. Ceea ce pentru pacienți înseamnă o mai bună calitate a vieții. În plus, nu s-a înregistrat niciun efect nedorit.

Evident, primele rezultate sunt încurajatoare și ele trebuie să fie confirmate, dar deschid calea spre o alternativă terapeutică pentru o problemă de sănătate gravă.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră