Bioplasturele 3D care vindecă țesutul afectat de atacul de cord

25 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Bioplasturele 3D care vindecă țesutul afectat de atacul de cord

O echipă de cercetători americani a reușit să creeze un bioplasture care ar putea să ajute la vindecarea țesutului cardiac, deteriorat de un atac de cord, transmite site-ul BFMTV.com. 

În momentul în care o persoană suferă o criză de inimă, sângele nu mai circulă în mod corect în inimă ceea ce provoacă moartea unor celule. Corpul uman fiind incapabil să înlocuiască aceste celule, la locul afectat se formează un țesut cicatriceal care afectează funcționarea cordului și poate provoca insuficiență sau alte atacuri de cord.

Cercetătorii de la universitățile din Minnesota, Wisconsin și Alabama au aununțat că au găsit o soluție care poate rezolva această problemă. Ei au scanat în trei dimensiuni proteinele țesuturilor cardiace. De asemenea, ei au folosit o metodă de imprimare 3D laser pentru a produce celule sușe din celule cardiace umane în matricea lor.

Tehnică 3D este singura care a permis obținerea unui micron necesar pentru a imita structura țesuturilor cardiace, au precizat cercetătorii. Cel mai important este că structura cardiacă obținută a fost capabilă să se mărească, așa cum fac celulele normale și mai uimitor este că bătăile inimii sunt sincronizate. Implantat unui șoarece care a suferit un infarct, acest plasture a  permis o creștere semnificativă a capacității inimii rozătoarei în numai patru săptămâni.

Plasturele a permis nu numai revitalizarea inimii, dar și integrarea în corpul animalului, în așa fel încât să devină parte din întreg.

"Cunoscând complexitatea inimii, am fost surprinși să vedem cât funcționează această tehnică, a explicat Brenda Ogle, profesor de inginerie medicală la Universitatea din Minnesota.

Pentru cercetători este un progres în tratamentul primei cauze de deces în Statele Unite. În următoarele etape, această metodă va fi testată pe animale mai mari, înainte de a se trece la teste pe oameni. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră